Moţiunea de cenzură „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost citită joia trecută în plenul Parlamentului, iar dezbaterea şi votul vor avea loc în 10 octombrie. Opoziţia mizează atât pe votul celor 237 de parlamentari care au semnat documentul, dar şi pe votul altor parlamentari din rândul social-democraţilor, neafiliaţilor sau de la minorităţi.
Potrivit art. 110 din Constituţia României, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
Retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură este supusă procedurii votului secret cu bile, în plenul comun al celor două Camere. Deputaţii şi senatorii vin pe rând la urne, după ce primesc de la chestori câte două bile, una albă şi una neagră, şi le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot „pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot „contra”. Retragerea încrederii acordate se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Majoritatea necesară pentru ca moțiunea să treacă este de 233 de voturi.
Până la instalarea noului Executiv, „Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice”.
După demiterea Guvernului, preşedintele va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Klaus Iohannis este convins că moţiunea de cenzură va trece la vot în Parlament şi Guvernul Dăncilă va pleca. Şeful statului spune că viitorul Executiv va fi unul de tranziţie, cu mandat limitat, dar care va avea sarcini dificile: alcătuirea bugetului pentru anul 2020 şi organizarea alegerilor locale și parlamentare. În acelaşi timp, Iohannis spune că este nevoie de „implicare maximală, totală, eficientă, de bună credinţă din partea Partidului Naţional Liberal pentru a trece această perioadă de tranziţie„.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că după ce moţiunea de cenzură va trece la vot, va face o propunere oficială către foştii colegi de la PSD pentru refacerea unei majorităţi fără Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor, spunând că are o propunere de premier care nu este membru de partid, dar care a muncit în guverne.
„Cred că joi seară la o oră după moţiunea de cenzură o fac o propunere oficială către toţi foştii mei colegi de la PSD, să refacem o majoritate fără Dăncilă, Fifor. (…) Un premier care nu e nici la PSD, nici la Pro România, că sunt orgoliile mari, dar pe care îl cunoaştem îl susţinem toţi şi din PSD şi din Pro România. Nu e din ALDE. Un om care a muncit în guverne„, a declarat Victor Ponta.
În replică, Dan Barna, preşedintele USR şi candidatul Alianţei USR – PLUS la alegerile prezidenţiale, a afirmat că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor vota la moţiunea de cenzură împotriva premierului Viorica Dăncilă, dar nu vor agrea şi nu vor vota un guvern format din cei care au adus ţara în situaţia actuală.
„Văd că dl Ponta anunţă că, imediat după ce va trece moţiunea, începe negocierile cu PSD pentru un guvern nou de stânga, fără actualul prim-ministru. Vreau să fie foarte clar: vom vota împotriva Vioricăi Dăncilă premierul-calamitate. Vom vota împotriva ei şi a cabinetului dezastruos pe care îl conduce. Cu cât pleacă mai repede, cu atât mai bine. Dar nu o să votăm niciodată pentru alt guvern compus din oamenii care ne-au adus în situaţia de azi”, a scris Dan Barna, pe Facebook.
Premierul desemnat are termen de 10 zile pentru formarea Cabinetului său şi pentru a merge în Parlament în vederea obţinerii votului de încredere asupra programului şi a întregii liste de miniştri. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Premierul Viorica Dăncilă, liderul PSD, a anunţat luni că în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, se va prezenta în Parlament, săptămâna viitoare, cu remanierea şi cu program de guvernare adaptat.
„Dacă moţiunea nu va trece, săptămâna viitoare venim cu remanierea şi atunci adaptăm şi programul de guvernare. Anumite lucruri sunt deja depăşite. Vom scoate ceea ce s-a realizat, ceea ce din punct de vedere al timpului nu ne mai permite să le realizăm până la sfârşitul anului şi vom merge anul viitor. Vom lua fiecare măsură din programul de guvernare care ne-a rămas şi binenînţeles că trebuie să adaptăm la ceea ce aşteaptă populaţia de la noi şi vom veni şi cu câteva măsuri suplimentare pentru populaţie„, a afirmat Dăncilă, luni, la Senat.