Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată, în raportul privind situaţia infectărilor cu noul coronavirus în săptămâna 5-11 octombrie, că Bucureştiul are rata de incidenţă în ultimele 14 zile de 3,11 la mia de locuitori (populatia rezidenta la 1.01.2020). Tot INSP a precizat ulterior că incidenta cumulata in ultimele 14 zile *populatia după domiciliu la 1.01.2020 este de 2,656.
„În săptămâna 5 – 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timiş şi Cluj. 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate in Bucureşti, Prahova, Alba, Arad şi Olt”, se arată în raportul săptămânal publicat, marţi, de INSP.
În 31 de judeţe şi Municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată peste 100/100.000 de locuitori.
De asemenea, 1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
Potrivit raportului, 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi.
Totodată, 95.4% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu contrazice datele INSP, precizând că au fost comunicat greşit, iar rata de infectare la nivelul Bucureștiului este de 2,69. Acesta a precizat că Bucureştiul va intra în scenariul rosu după ce rata de incidenţă a cazurilor de coronavirus va ajunge la 3,4.
„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de astăzi este 2,69. La o rată de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece şcolile în scenariul roşu. Restaurantele, cinematografele, spectacolele nu s-au închis imediat la 1,5, ci le-am închis la 1,86, având în vedere un 20%. La 2.500.000, cum a susţinut şi premierul, cifra este reală. Atunci, după ce se va depăşi această cifră de 3 vom lua măsuri. Dar nu vom lua la 3,05. Vom aştepta spre 3,4, ţinând cont şi de populaţia reală. Soluţiile stabilite de către minister, DSP au fost de trecere în scenariul roşu atât a grădiniţelor cât şi a unităţilor de învăţământ, tot ce înseamnă preuniversitar. Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre. Dacă vor exista zone în Bucureşti care urmează a fi carantinate, vom face acest lucru. Dar nu se pune problema acum. Iată că acum creşterea a fost de 3 unităţi, de ieri până astăzi”, a spus Gheorghe Cojanu.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan, declara săptămâna trecută că dacă rata de incidenţă va ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori se vor lua „măsuri extreme”. Săptămâna trecută, barurile, cluburile, discotecile, restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele, sălile de spectacole şi saloanele au fost închise. De asemenea, masca de protecţie a devenit obligatorie la o distanţă de 50 de metri de şcoliile din Capitală.
Întrebat dacă este posibilă închiderea şcolilor în Capitală, prefectul Capitalei a precizat că „deocamdată nu”, dar lumea trebuie să se protejeze.
În schimb, premierul Ludovic Orban nu excluda carantinarea Capitalei, în anumite zone. Șeful executivului a mai spus că dacă rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori, atunci toate școlile vor trece în scenariul online.
„Dacă e depășită rata de incidență de 3 la mie, cazuri cumulate pe utlimele 14 zile, școlile vor trece în regim online integral. De asemenea – aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate. Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, sperăm să nu se ajungă aici și am convingerea că oamenii înțeleg situația prin care trecem, că vor avea grijă și se vor păzi de infectare”, a spus Orban.
Cele mai multe şcoli din Bucureşti nu sunt pregătite pentru a trece exclusiv la predarea cursurilor în online, arată într-un comunicat de presă Consiliul Municipal al Elevilor București (CMEB).
Organizaţia elevilor atrage atenţia că numărul cazurilor de COVID-19 a crescut considerabil. După prima lună de şcoală, elevii se plâng plâng de nerespectarea condițiilor de distanțare, de faptul că unii profesori şi elevi nu poartă corect masca, de lipsa săpunului şi a dezinfectanţilor în şcoli și de condițiile materiale pentru predarea online.
Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, „la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, Direcțiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2”.