Scenariu sumbru al INSP. Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică prezentate de Antena 3, în perioada următoare numărul infectărilor zilnice ar putea ajunge la 25.000. De asemenea, într-o singură zi am putea avea 1000 de decese provocate de covid-19.
Potrivit specialiştilor INSP, în perioada 15-31 octombrie am putea avea 20 de mii de noi infectări zilnice, 3.500 de pacienţi la ATI şi 800 de decese pe zi. De asemenea, pentru perioada 1-14 noiembrie, ne-am putea aștepta la 25 de mii de noi cazuri în 24 de ore şi 1000 de decese pe zi.
Doina Azoicăi, şefa Societății Române de Epidemiologie, spune că doar restricţiile dure ne mai pot salva. Potrivit acesteia, un lockdown de 30 de zile ar putea întrerupe circulaţia virusului.
„Ne îngrijorează numărul de cazuri. Din aceste cazuri zilnice provin și decesele și cazurile grave. De fapt, consecințele cazurilor raportate azi, peste 17.000, vor fi văzute abia în săptămânile următoare. Dacă numărul de cazuri raportate este mare, atunci putem estima că și numărul deceselor va fi mare. Deja numărul deceselor este foarte mare. Noi am ajuns la o medie de 450 – 500 de decese pe zi, este enorm. Conform previziunilor, vor fi și mai multe decese. Situația este gravă pentru că circulația virusului este necontrolată, liberă. Aici trebuiau să intervină măsurile de carantină. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva ci, din punctul meu de vedere, ar fi necesar un lockdown. Trebuie întreruptă circulația virusului.
Un lockdown din punctul meu de vedere nu ar trebui să dureze doar două săptămâni, ci cel puțin patru pentru a putea vedea rezultatele care oricum vor veni progresiv, treptat. Dacă lockdown-ul durează o lună, efectele pot fi văzute prin scăderea ratei de infecție și a deceselor după minimum 14 zile. În perioada aceasta de lockdown riscul de a se infecta este la o proporție mai mică de persoane. Și atunci, după o perioadă de lockdown de 30 de zile, în următoarele 14 zile, cât e ciclul de manifestare al infecției, ar trebui să înregistrăm scăderi dar nu să mergem brusc la zero. E o scădere progresivă, așa cum spuneam”, spune şefa Societății Române de Epidemiologie, potrivit ziare.com.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr Vasile Cepoi, a declarat, miercuri, spitalele din Iaşi nu mai rezistă, precizând că acestea sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus.
Citeşte şi Octavian Jurma: Vom căra morţii în camioane dacă nu declarăm stare de urgenţă
„Spitalele din Iaşi nu mai rezistă. Nu mai rezistă niciun fel de instalaţie electrică. Nu mai rezistă nici reţele de gaze medicale. Toate sunt suprasolicitate. Inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării de oxigen.
Dimineaţă în UPU de la Spitalul ‘Sf Spiridon’ erau 20 de pacienţi ventilaţi mecanic şi 10 pacienţi care primeau terapie de oxigen. Nu mai erau locuri în terapie intensivă şi în niciun spital. (…) La Spitalul ‘Spiridon’ este o situaţie aproape critică, dacă maşina nu ajunge în următoarele 2-3 ore vor fi cel puţin 10 pacienţi care nu vor mai beneficia de oxigen. Situaţia este în continuare critică din toate punctele de vedere. Văd că sunt oameni care au un cuvânt de spus, dar care continuă să creadă în tot felul de teorii şi să explice neexplicatul”, a declarat directorul DSP Iaşi.
Acesta a spus că la Spitalul Modular Leţcani şi la Spitalul de Recuperare sunt operaţionalizate şi alte paturi pentru pacienţii COVID-19 care necesită terapie cu oxigen.
„La Leţcani vor mai fi puse în funcţiune încă 12-14 paturi de terapie intensivă în cealaltă aripă a spitalului. Spitalul de Recuperare a reuşit să mai operaţionalizeze 10 locuri pentru cei cu nevoi mici şi medii de oxigen. Toate locurile se vor ocupa imediat cu pacienţii care se află în UPU în momentul de faţă”, a spus dr Vasile Cepoi.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri, 20 octombrie, că potrivit datelor existente la nivelul Centrulului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) au fost înregistrate 17.158 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.728. Dintre acestea, 1.799 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 480 sunt minori, 441 fiind internați în secții și 39 la ATI.
Până miercuri, 20 octombrie, 43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 19.10.2021 (10:00) – 20.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 423 de decese