Irina Mailat a pierdut tot ce agonisise când viitura de pe Gilort i-a luat casa. Acum se gândeşte cu disperare că în câteva luni vine iarna, iar ea nu are unde să mai locuiască împreună cu fiica ei de 12 ani. Dacă până acum trăiau într-o sărăcie lucie, într-un canton de lângă barajul din Novaci, acum nici măcar atât nu mai au. În disperare, femeia a încercat să se sinucidă în faţa primăriei, pentru a face autorităţile atente la cazul ei.
Irina Mailat locuieşte de când se ştie în localitatea gorjeană Novaci. Nu a avut niciodată bani să aibă o casă a ei. În ultimi ani a locuit împreună cu fiica ei de 12 ani într-un canton de lângă barajul din localitate. Viitura de acum o săptămână i-a făcut casa una cu pământul. Ea şi fiica sa au scapat ca prin minune cand le-au lovit puhoaiele. Dupa ce s-au intors, n-au mai gasit decat o bucata de zid.
Irina şi fetiţa ei de 12 ani au fost cazate de autorităţi în internatul liceului din localitate. Disperarea şi neputinţa au făcut-o pe femeie să-şi dorească să moară. Cu o sticlă de benzină în mână, ea a ameninţat că-şi va da foc. În cele din urmă, reporterul România TV a convins-o pe femeie să renunţe la gestul sinucigaş.
Prefectul de Gorj a trimis deja un modul în care va locui pentru moment femeia şi fiica ei de 12 ani. Mai mulţi oameni de afaceri din zonă s-au oferit să-i ridice femeii o casă într-o zonă sigură, departe de cursul râului care s-a umflat şi a măturat totul în cale.
Locuinţele distruse de inundaţii vor fi reparate
Toate casele afectate de inundaţiile produse săptămâna trecută în mai multe localităţi din judeţ vor fi reparate, cetăţenii urmând să primească şi o parte din recoltele distruse de viitură, a declarat miercuri, prefectul de Gorj, Alin Văcaru.
Potrivit acestuia, în prezent se fac evaluări în rândul gospodăriilor afectate, ulterior fiind necesară şi o evaluare a suprafeţelor de culturi agricole inundate. Pentru a veni în sprijinul sinistraţilor din Gorj, mai multe autorităţi locale din ţară au luat legătura cu reprezentanţii Prefecturii Gorj în scopul donării de cantităţi de legume care să înlocuiască culturile agricole distruse, dar şi materiale de construcţii.
‘(…) Eu zic că maxim săptămâna viitoare îi vom rezolva pe toţi cei care au fost afectaţi de inundaţii să primească toate materialele necesare pentru reabilitarea caselor cum au fost înainte de inundaţii. Dau asigurări că toate casele afectate de inundaţii vor fi reparate şi nu numai asta, persoanele sinistrate vor primi inclusiv o parte din recolta care le-a fost distrusă. Se fac în primă fază evaluările la case şi în planul doi urmează evaluarea recoltelor agricole ca să vedem ce au pierdut dumnealor şi totodată să le aducem cartofi, grâu, porumbul de care au nevoie’, a spus Alin Văcaru.
Prefectul judeţului Gorj a mai menţionat că, după ultimele discuţii avute cu primarii din localităţile afectate, se va solicita sprijin pentru achiziţionarea de motorină necesară funcţionării utilajelor care lucrează în zonele respective. Acest demers este necesar pentru continuarea lucrărilor de înlăturare a nisipului şi a resturilor aduse de ape.
‘Am avut o discuţie cu primarii din localităţile afectate de inundaţii, au solicitat pentru motorină, atât pentru utilajele pe care le au în dotare, cât şi pentru cele aduse în sprijinul lor. Noi facem demersuri ca săptămâna viitoare să putem lucra ca şi până acum, la foc continuu. Se lucrează în permanenţă la albiile râurilor sub supravegherea unui specialist SGA’, a mai afirmat Alin Văcaru.