Scene revoltătoare surprinse în trafic, pe o stradă din Capitală. Un bărbat inconștient a condus cu un copil mic în brațe. Totul a fost filmat de un alt șofer din trafic. În momentul în care observat că este filmat, bărbatul a devenit agresiv verbal.
În imaginile surprinse de un alt participant la trafic se vede cum șoferul conduce cu o fetiță în brațe. Acesta se revoltă în momentul în care este tras la răspundere de cel care îl filma. Bărbatul a devenit agresiv verbal și a arătat semne obscene, potrivit Digi24.
Aceasta nu este singura ilegalitate pe care șoferul inconștient a comis-o în trafic. În încercarea de a scăpa de cel care i-a atras atenția că se supune unor pericole conducând cu un minor la volan, a ocolit toată coloana de mașini care aștepta culoarea verde la semafor și a circulat pe linia de tramvai.
Imaginile revoltătoare au ajuns și la poliție. A fost deschisă o anchetă în acest caz, și se fac verificări pentru a fi identificat șoferul în cauză. Acesta riscă acum o amendă de până la 1.300 de lei.
Nu a fost singurul caz de joi. Poliţiştii din Slatina au oprit mașina pentru control, pe strada Panselelor, iar la volan au avut surpriza să descopere un copil.
COD RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care depășesc limita de viteza cu 20 de km/h
În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că cei doi băieți, unul de 14 ani şi celălalt de 10 ani, veniseră în Slatina împreună cu tatăl lor, în vizită la un prieten.
La un moment dat, cei doi copii au ieşit din locuinţă, s-au urcat în maşină și au plecat la plimbare, cel de 14 ani fiind la volan. În acest caz, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis.
În 2023, aproximativ 20.400 de persoane din Uniunea Europeană (UE) au murit în accidente rutiere. Deși cifrele sunt în scădere, distribuția victimelor pe țări conturează o realitate sumbră, arată datele finale publicate joi de Comisia Europeană.
Actualul ritm de scădere a numărului victimelor de pe șosele este sub obiectivul UE de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere şi, pentru prima dată, a vătămărilor grave, până în 2030, ceea ce ar necesita un declin anual de 4,5%.
Progresele continuă să fie inegale între statele membre UE. Cehia, Cipru, Polonia, România şi Finlanda înregistrând cele mai slabe performanțe de când s-a început publicarea datelor. Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse: de la infrastructura deficitară, viteză excesivă, parc auto învechit, erori ale șoferilor sau obstacole (animale, atelaje), toți acești factori contribuie la mortalitatea crescută în țările mai sus menționate.
Clasamentul general nu s-a modificat semnificativ în 2023: cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) şi Danemarca (27/milion), în timp ce Bulgaria şi Romania au avut cele mai ridicate rate: 82, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori.
În prezent, în fiecare săptămână aproximativ 400 de persoane mor în accidente rutiere pe drumurile europene. Planurile UE de siguranţă rutieră vizează atingerea obiectivului de zero decese cauzate de accidente rutiere până în 2050, precizează Comisia.