„În momentul de faţă există în procedură legislativă un proiect de lege privind revizuirea Constituţiei iniţiat de preşedintele României, la propunerea Guvernului, cu acelaşi obiect de reglementare ca viitoarea propunere de modificare a legii fundamentale care va fi înaintată de comisia parlamentară de revizuire. Or, până la momentul la care propunerea de revizuire iniţiată de domnul preşedinte nu este definitiv respinsă sau votată în Parlament, nu putem vorbi de o nouă revizuire a Constituţiei. În măsura în care avem un proiect care a trecut de comisia juridică (a Camerei Deputaţilor -n.r.) şi care are un raport favorabil de admitere din partea comisiei şi ar trebui să intre pe ordinea de zi a plenului (Camerei Deputaţilor -n.r.), lucrurile ar trebui demarate mai departe cu acest proiect. Şi în măsura în care s-ar pune problema unei noi revizuiri să plecăm de la Constituţia revizuită ca urmare a acestui proiect deja aprobat.(…) Ar trebui acordată prioritate proiectului de lege cu care Parlamentul este sesizat la momentul de faţă”, a susţinut deputatul PDL, citată de Agerpres.
Preşedintele PDL Caraş-Severin a adăugat că „singurul mandat acordat în momentul de faţă Parlamentului ca şi Putere constituantă derivată este acela acordat prin referendumul din 2009, în sensul modificării Constituţiei în ceea ce priveşte Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300”.
Radu Carp, secretar executiv al PDL, a precizat c㔑există mai multe decizii ale CCR care specifică foarte clar că atunci când un proiect de lege este în dezbaterea Parlamentului, un alt proiect de lege cu acelaşi obiect nu poate să intre pe ordinea de zi”.
„Ca să se înţeleagă foarte clar. Nu este vorba doar de un viciu de procedură pe care noi îl contestăm. Acel proiect de lege care a fost depus în Parlament în Legislatura trecută prevedea respectarea rezultatului referendumului şi trecerea la Parlamentul unicameral. Ori, în momentul de faţă, ceea ce se întâmplă este refuzul de a discuta acel proiect de lege pentru că a discuta acel proiect de lege şi al respinge, cum ar fi logica normală, dacă vrei să începi un proces de revizuire, a-l respinge înseamnă a nega rezultatul referendumului din 2009. Or, USL nu vrea să-şi asume responsabilitatea directă a acestei respingeri şi încearcă să transforme această problemă într-o problemă strict de procedură. Ea nu este de procedură, ci ţine de esenţa funcţionării regimului democratic din România”, a mai declarat Radu Carp.