Ce este schema 1800 și cum funcționează. Inițial, metoda a fost denumită schema 1800, după suma pe care o cereau hackerii, dar ultimele mesaje arată că aceștia au început să vrea tot mai mult.
Hackerii sparg conturile de WhatsApp ale utilizatorilor prin metode de phishing, apoi trimit mesaje către contactele acestora, care par autentice, deoarece provin de la prieteni sau membri ai familiei victimei. În mesaje se cer de urgenţă bani, inventându-se diverse probleme.
Citeşte şi: Anunţul momentului de la PPC, fostul ENEL. Sunt vizaţi toţi românii, nu doar clienţii
De exemplu, o femeie din Timiș a trimis 2.200 lei. Mesajul apărea ca trimis de o vecină. „Am întrebat-o doar dacă îi trimit pe card. Mi-a zis că da. În următoarele două minute am făcut transferul”, a precizat victima, conform Gândul.
Vecina în cauză primise la rândul ei un mesaj „vă rog să o votați pe Adelin, este fiica prietenei mele”, cu un link pe care l-a accesat. I s-a cerut apoi să introducă numărul de telefon, după care a primit un cod de verificare prin SMS. După ce a făcut acest lucru, hackerii au preluat controlul contului de WhatsApp și au trimis mesaje la toată agenda.
„Ea fiind o persoană care dorește foarte mult să ajute. A accesat acel link și câteva ore mai târziu am primit eu mesaj”, a adăugat victima.
Citeşte şi: Care români sunt scutiţi să depună cel mai complicat formular la ANAF. Lista completă
Experții în securitate cibernetică recomandă câteva măsuri simple pentru a evita să devii o victimă. Astfel, trebuie să verifici identitatea expeditorului. Dacă primești mesaje suspecte de la prieteni, sună-i pentru confirmare. Apoi, nu accesa linkuri suspecte şi evită să dai click pe linkuri primite de la persoane necunoscute sau în contexte neobișnuite.
De asemenea, nu furniza coduri de verificare sau informații sensibile prin mesaje.