Schema FIFO şi cum te pot păcăli Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour şi Mega Image. Această schemă se bazează pe principiul că primele produse aduse în depozit ar trebui să fie și primele care ies, astfel încât să se evite expirarea sau deteriorarea stocurilor. Cum funcționează aceasta în practică? Atunci când mergi într-un magazin și vezi produsele așezate pe rafturi, cele aflate în față sunt de obicei cele mai vechi, în timp ce cele de pe spate sunt mai proaspete.
Recent, un experiment realizat de Andrei Lup de la Radio Zu a adus la lumină modul în care schema FIFO poate influența alegerile clienților. Acesta a observat că produsele expirate sau aproape de expirare sunt amplasate strategic în fața raftului, în timp ce cele mai proaspete sunt plasate mai în spate. Astfel, clienții care nu sunt atenți pot fi păcăliți să cumpere produse mai vechi, crezând că sunt la fel de proaspete ca cele din spate.
„Știai schema asta de la supermarket? Primul produs de la supermarket expiră la data de 2. 2. Dacă mergem la în spate, o să vedeți că al doilea produs expiră în data de 10.2. Schema se numește FIFO. Le cumperi pe cele proaspete sau pe cele care stau să expire? Ia să ne uităm.Ultimul produs expiră pe data de 14.02”, a scris Andrei Lup pe Facebook.
Această practică poate părea înșelătoare, dar este o tactică comună în industria de retail, iar clienții pot învăța să o identifice și să o gestioneze în avantajul lor. Fiți atenți când faceți cumpărături și verificați întotdeauna data de expirare a produselor înainte de a le adăuga în coș.