De la firmele din construcții, infrastructură sau transport de materiale, acestea au anunțat creșterea și diversificarea portofoliilor prin a deveni producători de materiale de construcții și a-și reduce dependența de importuri. Infrastructura mare, principalul motor investițional și de creștere economică al țării, este pe primul loc al clasamentului.
Ultimele scheme de ajutor de stat, dar și gradul record de absorbție a fondurilor europene al Executivului condus de Marcel Ciolacu creează efecte pozitive pe diagonală în toate industriile, datorită multitudinii de proiecte aflate acum în derulare cu bani de la bugetul național sau Uniunea Europeană.
Piața construcțiilor din România este evaluată în prezent la 11 miliarde de euro, iar până în 2036 valoarea estimată a proiectelor în execuție și planificate este de 20 de miliarde de euro, ca urmare a direcționării masive de fonduri a Guvernului Ciolacu către dezvoltarea infrastructurii rutiere. Cele mai elocvente exemple sunt Autostrada Moldovei, Autostrada Pitești-Sibiu, A0 – Centura Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova, dar și altele.
Pentru a face față volumului de proiecte, constructorii au luat decizia înființării propriilor unități de producție de materiale de construcții, în țară, pentru a scurta drumul de la fabrică la șantier. Este exemplul Construcții Erbașu sau Drum Asfalt, care și-au anunțat investițiile în fabrici de prefabricate în România. Bugetele vor fi de 7, respectiv 10-15 milioane de euro, bani proveniți din schemele de stat introduse de PSD.
„Dorim să eliminăm din fluxul nostru de lucru problemele generate de dependenţa de materiale de construcţii importate, de aceea considerăm oportună dezvoltarea unei secţii de producţie prefabricate pentru poduri şi drumuri“, a declarat Adriana Rus, manager financiar Drum Asfalt, citată de ZF.ro.
Alți jucători de pe piață au luat decizii similare cu ceva timp în urmă. CON-A din Sibiu, SSAB AG din Bacău și ACI Cluj sunt constructori mari de pe piață care au decis să își deschidă propriile fabrici de materiale de construcții, pentru a face față volumului de lucrări și a preveni o criză de materiale sau chiar de transport pe lanțul de aprovizionare.
Infuzia masivă de capital și politicile PSD pentru o creștere economică bazată pe investiții produc efecte similare în toate piețele. Spre exemplu, o companie din domeniul distribuției de materiale a luat acum aceeași decizie. Irinel Gheorghe, acționar la Sipex Prahova a declarat recent că intenționează să deschidă o unitate de producție cu fonduri nerambursabile.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a lansat 10 programe pentru IMM-uri în România în 2024, cu finanțări guvernamentale sau fonduri europene. Este vorba de investiții în toate domeniile, precum infrastructură, agricultură, microindustrializare, femeilor antreprenor sau a antreprenorilor la început de drum, turism, industria prelucrătoare, economie circulară și creșterea competitivității produselor industriale.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Citește și Noi reguli de la 1 septembrie 2024. Ce trebuie să ştie toţi părinţii, amenzile sunt foarte mari