Schengen nu mai este un spaţiu larg de liberă circulaţie. Această măsură este permisă conform normelor Schengen în cazuri de amenințare gravă.
În timp ce România se străduieşte să convingă şi să ajungă în Schengen şi cu frontierele terestre, Uniunea Europeană se confruntă cu o creştere a numărului de sosiri legale şi ilegale de migranţi, ceea ce a determinat unele state membre să reintroducă temporar controale la frontieră în ceea ce este în mod normal un spaţiu larg de liberă circulaţie, zona Schengen, transmite news.ro.
Iată care sunt statele care au implementat sau au întărit controalele la frontieră:
Austria: Are verificări la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie, și cu Slovenia, Ungaria și Slovacia până în luna mai. Austria a invocat presiunea asupra sistemului său de primire a cererilor de azil și preocupările legate de traficul de arme și de persoane.
Danemarca: Efectuează controale la tranzitul terestru și maritim dinspre Germania până în luna mai.
Franța: A reintrodus controale la frontierele sale cu țările din Schengen până la 30 aprilie, invocând amenințările teroriste.
Germania: A instituit controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția până la 15 iunie, din cauza creșterii migrației și a contrabandei.
Italia: A impus controale la granița cu Slovenia până în iunie, în urma preocupărilor legate de potențialul terorist al migranților care sosesc prin Balcani.
Norvegia: A reintrodus controale la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen până în luna mai, invocând amenințările la adresa infrastructurii și din partea serviciilor de informații străine.
Slovenia: A instalat controale la frontierele cu Croația și Ungaria până în iunie, din cauza deteriorării situației de securitate în Orientul Mijlociu și Ucraina.
Suedia: Și-a întărit controalele la frontieră până în luna mai, ca răspuns la amenințările provenite de la militanții islamici.
Finlanda: A închis punctele de trecere de la frontiera sa terestră cu Rusia și a impus restricții de călătorie din această direcție, ca răspuns la un val de solicitanți de azil despre care se crede că a fost orchestrat de Moscova.