Schimb de replici Corina Creţu – Cristian Ghinea pe tema absorbţiei fondurilor europene

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a postat miercuri pe Facebook o situaţie a absorbţiei fondurilor europene la nivel de UE, valabilă pentru exerciţiul 2014-2020. El îi atrage atenţia comisarului european pentru Dezvoltare, Corina Creţu, că media europeană de absorbţie este foarte mică, nu numai a României. Corina Creţu a comentat la această postare, iar dialogul celor doi a continuat în subsolul postării.
Iulian Tudor
03 aug. 2016, 14:06
Schimb de replici Corina Creţu - Cristian Ghinea pe tema absorbţiei fondurilor europene

Cristian Ghinea a postat o serie de tabele din care rezultă că mai sunt ţări cu rate de absorbţie aproape de zero şi că important este să se facă proiecte care să aducă bani în anii următori.

„Ce informează Comisia Europeană și ce informează Facebook-ul doamnei Corina Crețu

Cifrele trimise de Comisia Europeană în mai în raportul către Parlamentul European și Consiliul UE.

În luna mai 2016, implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada 2014-2020 a înregistrat un nivel de absorbție de 1,7% .

A se vedea raportul atașat și o sinteză.

Notă: Analiza vizează programele afente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit și afaceri maritime și fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane

Deci ratele oficiale de absorbție la 31 mai, în informarea Comisiei erau (țări selectate, lista întreagă în foto atașată):

Bulgaria: 0,07%
Cipru: 0,23%
Spania: 1,87%,
Ungaria 0% (zero)
Italia 0,39%
Polonia 0,87%
România 0,18%.

Din mai până azi au mai fost trimise aplicații de plată de către România (și celelalte state, desigur).

Comisia informează deci aceste cifre prin scrisori oficiale către celelalte instituții ale Uniunii Europene (vedeți foto).

Facebook-ul doamnei Corina Crețu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv și eforturile comune (care chiar există cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm).

Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre.

Mă aștept ca Facebook-ul doamnei Crețu să exprime îngrijorări similare și pentru celelalte țări din tabel.

Serios vorbind acum, repet ce am tot declarat: în toată UE rata de absorbție este acum 1,7%.

Rata de absorbție 2014 – 2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exercițiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg (și vedeți că sunt probleme cu desemnarea în multe țări – a se compara coloana cu numărul de Programe cu coloana cu numărul de autorități desemnate).

Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm – Facebook-ul doamnei Crețu nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit.

Când toată UE e la 1,7% absorbție pentru 2014 – 2020, și sunt țări cu zero, și cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări și despre pregătirea de proiecte.

Și aici am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro în 97 de zile de când sunt ministru.

Cât despre absorbția din închiderea Programelor 2007 – 2013: 
2 miliarde de euro intrați în țară sub acest guvern până acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat săptămâna trecută).

Îngrijorător?”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Comentariul comisarului european Corina Creţu

Comisarul european Corina Creţu a avut o replică chiar în subsolul postării lui Cristian Ghinea, în care precizează că interesul ei este ca România să nu rateze fonduri europene.

„Stimate domnule ministru, 
Doresc sa fac cateva precizari. De la instalarea dvs in functie, ne-am intalnit de cateva ori si am apreciat preocuparea dvs, asigurandu-va de intreg sprijinul meu si al serviciilor mele. Stiti bine ca in ultimul an am restructurat complet Unitatea pt Romania, unde am transferat cei mai buni specialisti din DG Regio, avand peste 60 de intalniri cu autoritatile romane. 
Cred ca rata de absorbtie pt 2007-2014, care a ajuns la peste 85 la suta, se datoreaza acestor eforturi comune, ale autoritatilor romane si ale Comisiei. 
Inca din timpul Guvernului Ponta, am subliniat ca anul 2016 este crucial pentru politica regionala, pt ca -pe langa incheierea cu succes a vechiului ciclu financiar – este nevoie sa demaram implementarea noilor proiecte, pentru a maximiza impactul acestei sanse istorice pe are o avem prin fondurile europene. Am cazut de acord ca sunt intarzieri, ca nu exista suficiente proiecte mature , am vorbit despre situatia dramatica mai ales din domeniul deseurilor si infrastructurii. Am apreciat Impreuna ca trebuie demarate urgent cele 3 spitale regionale, dar pt acest lucru inca asteptam harta nevoilor sanitare..
Cifrele prezentate de mine se refera la Fondurile de care ma ocup, Fondul de Dezvoltare si Fondul de Coeziune.
Absorbtie, in conceptia Comisiei, inseamna facturi platite pentru lucrari efectuate. Dumneavoastra dati publicitatii documente ale Comisiei care arata avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar.
Va asigur ca tot ce imi doresc este ca Romania sa nu piarda bani, sa nu fim nevoiti sa suspendam fonduri – conditionalitatile ex ante au ca termen decembrie 2016, de pilda. 
Ar fi foarte simplu pentru mine sa stau deoparte, dar asa cum analizam situatia in toate Statele Membre, o fac si pentru Romania. 
Imi pare sincer rau ca nu credeti cu adevarat ca aveti si veti avea intotdeauna in mine un partener, desi am raspuns absolut tuturor solicitarilor venite din partea autoritatilor romane (fazari, proiecte retrospective, etc) Va doresc numai bine si sper sa reusim Impreuna sa contribuim la dezvoltarea tarii si imbunatatirea vietii oamenilor.
Cu sinceritate, 
Corina Cretu”

Replica lui Cristian Ghinea

Ministrul român al Fondurilor Europene Cristian Ghinea i-a replicat Corinei Creţu, precizând că au avut o colaborare bună, care ar trebui să continue în aceiaşi termeni.

„Doamna Cretu, ma bucur ca putem relua dialogul direct, confirm ca am lucrat bine împreună la nivel tehnic. Reacția mea vine tocmai pentru că știți ce eforturi facem, și le apreciați în întâlnirile avute. Cifrele prezentate de mine și raportate de Comisie se referă chiar la plăți intermediare (interim payments), nu la avansuri. Sunt convins că vom continua să lucrăm instituțional foarte bine, dincolo de diferențe de interpretare momentane. Îmi cer scuze dacă unele reacții ale comentatorilor acestei pagini v-au jignit, intenția mea a fost de a discuta public cifre concrete și acesta este un mediu potrivit pentru asta. Toate bune și aștept să ne revedem cu proxima ocazie. Cristian Ghinea.”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?