„Cuvintele sunt pe măsura situaţiei. Orice bolnav are dreptul la acelaşi tratament, la aceeaşi grijă. Şi cei care sunt infectaţi cu coronavirus, dar şi ceilalţi. A fost o decizie administrativă de a goli spitalele de bolnavi şi transformarea lor în spitale suport COVID. Un vecin, şef de secţie la un spital din Bucureşti, îmi spunea că la începutul pandemiei a trebuit să golească secţia. Avea 10 pacienţi. Dintre aceştia 9 au murit ulterior. Preşedintele Colegiului Medicilor a declarat că românii au murit de peritonită şi ocluzii pentru că au ajuns târziu la spitale. Dar nu sunt doar aceştia, sunt şi cei cu cancer şi alte boli grave care nu au ajuns în stadii depăşite la spital. Federaţia Bolnavilor de Cancer a cerut public Guvernului să deschidă spitalele. Numărul celor care au murit de cancer este de două până la trei ori mai mare faţă de perioada dinainte de pandemie. Cine răspunde de aceste decese evitabile? Ne-am îngriit de bolnavii de COVID şi i-am neglijat pe ceilalţi”, a afirmat Tăriceanu.
În replică, Moldovan a susţinut că „utilizarea termenului de genocid este inacceptabilă”. „Este o utilizare care nu ţine cont de semantica acesti termen. Este o utilizare hazardată. Nu ştiu dacă se poate comenta mai mult despre afirmaţia că Ministerul Sănătăţii comite un genocid. În România nu s-a întâmplat niciodată un genocid. A translata asemenea termeni şi a-i utiliza mă face să mă îndoiesc de înţelegerea lor. Crima cu premeditare este definită de Codul penal. Deşi nu sunt jurist, am discutat cu un fost preşedinte al ÎCCJ. Este un termen impropriu. Cred că îl depăşesc şi pe cel care foloseşte aceste termene, nu ştiu în ce scop”, a declarat secretarul de stat.
Horaţiu Moldovan s-a referit şi la informaţiile prezentate de preşedintele Colegiului Medicilor: „Domnul Borcean nu are nicio bază statistică. Nu există această cifră. Domnul doctor Borcean a retractat aceste afirmaţii, a schimbat complet sensul lor.”
Drept răspuns, Tăriceanu a afirmat că, dincolo de folosirea unor termeni, situaţia rămâne una gravă pentru pacienţi care ar fi fost abandonaţi de autorităţi. „Aş face două sublinieri. Profesorul Moldovan nu ştiu să fie un specialist în Drept, ca să stăpânească foarte bine noţiunile. Am ascultat ce ne-a explicat. Sigur că nu e un genocid precum cel din Cambodgia. Dar este o decizie luată cu bună ştiinţă, pacienţii au fost eliminaţi din spitale. E o chestiune gravă, autorităţile nu se pot deroba găsind explicaţii din dicţionar. Ce facem cu aceşti bolnavi? Nu avem aceleaşi obligaţii faţă de ei? Măsurile care au fost luate s-au dovedit a fi supradimensionate”, a mai afirmat Tăriceanu.
„Acest lucru nu este adevărat. Informaţia domnului Tăriceanu nu este completă. Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan. Toate spitalele importante, de mare anvergură au fost deschise. Nici vorbă să le închidem. Au fost cel mult trei spitale suport COVID în fiecare judeţ”, a mai precizat Horaţiu Moldovan.