Mai întâi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că îi pare rău că premierul Florin Cîţu „introduce sănătatea în lupta politică”.
„Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate, pentru că eu, ca ministru al Sănătăţii, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor şi a interesului public, în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim-ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi„, a afirmat Mihăilă. Ea a spus că pe 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, a prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.
Ministrul a subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, „având în vedere că în Legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit” cu această destinaţie. Ioana Mihăilă a mai afirmat că premierul Florin Cîţu „ştia” că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri „era la fundul sacului” iar situaţia creată „se datorează doar iresponsabilităţii premierului”.
Apoi a venit replica premierului Florin Cîţu, care a afirmat că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare. „A venit cu demisia domniei-sale?”, a fost prima reacție premierului. „Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară (…) se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiţi care sunt nedistribuiţi. Aceşti bani erau acolo, la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane„, a mai spus premierul, răspunzând unei întrebări referitoare la acuzaţiile pe care i le-a adus ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
„Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. (…) Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a mai declarat premierul.
Nu a trecut mult timp şi Ioana Mihăilă a reacţionat din nou, de data aceasta pe Facebook. Ea afirmă că la instituţia pe care o conduce s-au făcut „toate transferurile posibile” de fonduri între diferite programe, pentru a putea asigura sumele necesare nevoilor acute ale pacienţilor, respingând afirmaţia premierului că au existat bani neutilizaţi care puteau fi folosiţi pentru plata personalului implicat în campania de vaccinare.
„Printre puţinele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătăţii în buget şi la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din aceşti bani, 60 de milioane de lei au fost repartizaţi unităţilor sanitare, pe secţiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziţii centralizate demarată în 2016, finalizată acum. Celelalte fonduri au fost repartizate unităţilor sanitare în aprilie şi mai 2021, pentru dotarea cu aparatură şi pentru reparaţii capitale”, a scris Ioana Mihăilă sâmbătă seară pe contul său de Facebook.
În postare se arată că unităţile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii, banii urmând să fie plătiţi în momentul în care este furnizată marfa. Sumele figurează necheltuite, dar angajate, iar Ministerul Sănătăţii nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament.
„Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar şi la aceşti bani, în luna august Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiţi, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat. (…) Repet: faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lipsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienţilor şi de lipsa de resurse pentru ambulanţe şi medicamente se datorează doar iresponsabilităţii prim-ministrului Cîţu”, a mai scris Ioana Mihăilă.