Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează sute de mii de șoferi 

Autoritățile pregătesc o nouă schimbare în privința legislației RCA. De această dată este vorba despre reglementarea așa numitelor plăți "în regie proprie", adică acele situații în care păgubitul alege să încaseze în avans valoarea daunei și abia ulterior să efectueze reparația. 
Alina Andrei
23 feb. 2024, 10:25
Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează sute de mii de șoferi 

Șoferii care aleg să își rezolve daunele acoperite de RCA prin așa numitul sistem „regie proprie” vor trebui să aducă documente care să arate că au făcut reparația în condiții optime, dacă vor să încaseze banii de la asigurătorul șoferului vinovat în accident, potrivit unui proiect care vizează schimbarea legislației RCA, anunță Economica.net. Schimbarea propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea intra în vigoare chiar din luna aprilie a acestui an.

Citește și: Poluarea, o problemă la nivel global. Noua directivă UE îi poate ajuta pe români să ceară despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului

Potrivit oficialilor ASF, măsura are în vedere în primul rând creșterea siguranței rutiere, prin evitarea lansării în trafic a unor autovehicule aflate într-o stare tehnică necorespunzătoare.

„Este o modificare care până acum nu a apărut în discuții. Este aceea referitoare la plățile efectuate ca despăgubiri materiale, plățile efectuate către asigurați, plăți în numerar, în avans, plăți care sunt drepturi ale păgubitului acoperit de RCA și se fac la cererea acestuia. Acest drept rămâne valabil, dar trebuie să luăm în considerare că un asemenea mecanism generează și unele efecte secundare. Poate fi o motivație pentru a fi făcute reparațiile acelor vehicule nu neapărat în service-uri autorizate și mai ales reparațiile să nu fie complete.

Citește și: Preț carburanți 23 februarie. S-a scumpit iar litrul de benzină înainte de weekend

Avem în vedere introducerea unui mecanism astfel încât cel care are un autovehicul avariat și a fost deschis un dosar de daună penru care s-a plătit un beneficiu sub forma unei sume, așa zisa regie proprie, să aibă obligația ca într-o anumită perioadă să prezinte documente justificative către asigurătorul său prin care să demonstreze că mașina respectivă a fost reparată în condiții legale. Mai departe, informația respectivă va avea o valorificare”, a declarat pentru Economica, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de piața asigurărilor.