Schimbare de gardă. România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate

România a predat Finlandei, vineri, la finalul Reuniunii Formale a miniştrilor Sănătăţii din cadrul Consiliului UE, Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate. Ministrul Sorina Pintea a afirmat că România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului.
Ionela Marcu
14 iun. 2019, 14:00
Schimbare de gardă. România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate

România îşi încheie mandatul de la şefia Consiliului Europei. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a prezidat, vineri, la Luxemburg, Reuniunea Formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului UE, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

„În domeniul sănătăţii, Preşedinţia română a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese în ceea ce priveşte temele cu impact şi beneficii pentru starea de sănătate a pacienţilor din Uniunea Europeană. Toate priorităţile Preşedinţiei române pe domeniul sănătăţii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor şi a asistenţei medicale pentru pacienţi, peste tot în Uniunea Europeană”, a spus Pintea, citată în comunicat.

Agenda de vineri a Consiliului de Sănătate a inclus adoptarea „Concluziilor privind combaterea rezistenţei la anti-microbiene”, propuse de Preşedinţia română şi unanim susţinute de miniştrii sănătăţii din statele membre.

Preşedinţia României la Consiliul UE a organizat, în 1 martie, la Bucureşti, conferinţa la nivel înalt cu titlul „Paşii următori pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei la antimicrobiene prin abordarea O singură sănătate”. Pe baza rezultatelor conferinţei a fost realizat documentul sinteză care a stat la baza elaborării acestor concluzii ale Consiliului, având trei obiective-cheie: – îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor şi optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal şi de mediu, sub umbrela „O singură sănătate”; – întărirea dezvoltării şi implementării planurilor naţionale de acţiune; – încurajarea solidarităţii între ţări prin activităţi comune de combatere a rezistenţei la antimicrobiene.

MS arată că dezbaterile de pe parcursul conferinţei şi de la nivelul grupului de lucru al Consiliului au dus la adăugarea în aceste concluzii a unor elemente importante legate de: încurajarea cercetării şi dezvoltării de noi antimicrobiene şi abordări alternative; sporirea conştientizării şi înţelegerii rezistenţei de către public, profesioniştii din domeniul medical, fermeri şi veterinari; supravegherea rezistenţei şi consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătăţii umane, cât şi în cel al sănătăţii animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea şi răspândirea rezistenţei în mediu etc.

De asemenea, miniştrii sănătăţii din UE au avut, tot vineri, discuţii privind „Facilitarea investiţiilor pentru transformarea şi îmbunătăţirea sistemelor de sănătate”. În cadrul dezbaterilor, miniştrii au subliniat că fondurile UE reprezintă un instrument valoros şi o necesitate pentru dezvoltarea sitemelor de sănătate.

Totodată, Preşedinţia română a informat Consiliul UE cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Conform sursei citae, eforturile României s-au concentrat asupra a două dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE în acest domeniu, referitoare la consultările ştiinţifice comune şi la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum şi la cadrul general de sprijin.

Sorina Pintea i-a informat pe omologii din UE despre câteva din reuniunile organizate de Preşedinţia română, pe lângă Reuniunea Informală a miniştrilor Sănătăţii din statele membre ale UE, la care au participat peste 140 de delegaţi, au mai fost organizate reuniuni şi conferinţe, printre care Conferinţa de nivel înalt privind combaterea rezistenţei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind îmbunătăţirea programelor de vaccinare şi creştere a acoperirii vaccinale în UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie şi screening-ul de cancer şi Reuniunea de nivel înalt privind sănătatea digitală (eHealth).

„România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului. Aş dori să îi mulţumesc domnului comisar Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat în această perioadă. A fost o adevărată onoare să prezidez această reuniune de Consiliu şi să abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetăţeni şi, de ce nu, pentru viitorul nostru”, a spus ministrul Sănătăţii.

La finalul dezbaterilor, ministrul român al Sănătăţii a predat omologului finlandez ştafeta Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'