Schimbare importantă anunţată de Florin Cîţu. Premierul a anunţat, joi, că România ar putea adera la moneda Euro după anul 2024, în ciuda întârzierilor cauzate de criză.
„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de această criză din 2020. Este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștienți că aderarea la euro va fi după 2024”, a declarat Florin Cîțu, joi.
Premierul a mai spus că este greu să aderi la zona euro în criză, precizând că România își menține obiectivul iar aderarea presupune reformarea economiei, deoarece competiția este foarte dură în interiorul zonei euro.
Florin Cîţu a declarat că România ar putea intra în spațiul Schengen în acest an. De asemenea, intrarea în antecamera zonei euro ar putea avea loc în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027 – 2028.
„Eu sper că anul acesta. România este gata să intre în zona Schengen din 2011. A apărut această discuţie cu MCV, trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen.
Dacă lucrurile merg bine, şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ, şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV, putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a adera la zona Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi, vrem să facem acest lucru? Vrem să facem reformă? Haideţi să respectăm recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, să corectăm ce au stricat pesediştii în justiţie şi, apoi, veţi vedea că ne îndreptăm foarte repede spre zona Schengen.
Citeşte şi Legea salarizării. Florin Cîţu exclude adoptarea unei ordonanţe de urgenţă
Vreau să facem acest lucru. Depinde de noi, de nimeni altcineva. Ar trebui să intrăm cu totul, dacă intrăm, dar s-ar putea să fie doar aeroporturile mai întâi, dar eu sper să intrăm cu totul dacă ne ţinem de ceea ce am promis, de respectarea recomandărilor MCV.
Au fost discuţii despre avizul CSM. Eu vreau să aduc aminte românilor că CSM a dat un aviz negativ şi la înfiinţarea Secţiei Speciale. Cred că o secţie care a apărut prin lege trebuie corectată tot în Parlament, prin lege. Avem un for legislativ, dezbateri transparente.”, a explicat premierul, potrivit capital.