Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că la partidele din retur vor fi delegaţi în premieră în Liga I arbitri adiţionali, baremurile acestora urmând să fie suportate de UEFA.
„UEFA a avizat, susţinând şi financiar, arbitri adiţionali. Deci în Liga I, returul campionatului care urmează, va fi cu şase arbitri, deci cinci plus unul de rezervă. Nu sunt presiuni financiare pe cluburi din acest punct de vedere”, a spus Sandu.
CITEŞTE ŞI: Mircea Sandu i-a adus şef lui Piţurcă. Anghel Iordănescu va fi director tehnic al loturilor naţionale
În ceea ce îl priveşte pe preşedintele CCA, Alexandru Deaconu, Sandu a menţionat că nu se pune problema schimbării lui, chiar dacă mulţi conducători de cluburi sunt nemulţumiţi de arbitraje. Şeful FRF spune că atât timp cât va mai fi în funcţie nu va accepta un străin la CCA.
„Membrii Comitetului Executiv din contră, au întărit poziţia domnului Deaconu. Domnul Iorgulescu nu s-a pronunţat. Asta cu cineva de afară, uitaţi-o (n.r. – străin preşedinte la CCA)! Încă trei luni cât mai sunt eu preşedinte nu se va realiza. Dacă după aia cineva va aduce pe cineva de afară… Colina nu face nici delegări, nu promovează nici arbitri, el încearcă să introducă în mentalitatea celor de acolo că şi arbitrii pot greşi. Iar declaraţia lui Colina este elocventă: «În haită se atacă arbitrii». Adică toţi sar pe arbitrii să îi certe. Preşedintele CCA nu are clauză de reziliere. Singura persoană din federaţie care are clauză în contract este Piţurcă”, a menţionat Sandu.
Oficialul federaţiei a finalizat ancheta în ceea ce îl priveşte pe Iulian Dima, centralul acuzat că a favorizat formaţia Steaua în partida din deplasare cu Oţelul Galaţi, încheiată la egalitate, scor 1-1, în cadrul etapei a XVII-a. Conform informaţiilor culese de Sandu, Iulian Dima a fost promovat în lotul arbitrilor de Liga I de fostul preşedinte al CCA, Ion Crăciunescu.
„Am făcut ancheta despre arbitrul Iulian Dima. În octombrie 2011, fără o hotărâre a CCA, preşedintele de la acea dată, domnul Crăciunescu, propune Comitetului Executiv fuziunea loturilor de la Liga I şi Liga a II-a. Domnul Dima, cu care săracul nu am nimic, el a greşit acolo la Pintilii, în rest mari probleme nu a creat, a fost promovat din Liga a III-a în lotul naţional format din arbitrii din Liga I şi a II-a, la propunerea domnului Crăciunescu. Deci Dima a fost promovat la propunerea lui Ion Crăciunescu. În turul Ligii a III-a, ediţia 2011-2012, Dima a fost delegat la opt meciuri, în returul 2011-2012, primul meci la Liga a II-a a fost Săgeata Stejarul – Otopeni pe 17 martie 2012, iar pe 24 martie 2012 a arbitrat primul meci în Liga I, Dacia Mioveni – Pandurii Târgu Jiu”, a afirmat preşedintele.
El a adăugat că Dima este un arbitru „specializat pe Steaua”, dar susţine că problema sa este faptul că a promovat foarte repede din lotul pentru Liga a III-a în cel pentru Liga I, fără un stagiu în eşalonul secund. „În campionatul 2012-2013, Dima a fluierat meciul Steaua – U. Cluj, dat de Crăciunescu, Steaua – Gloria Bistriţa, dat de Deaconu, Steaua – Viitorul Constanţa, dat de Deaconu, şi în campionatul 2013-2014 a fost delegat la Oţelul – Steaua de Deaconu. Deci după doar un joc la Liga a II-a a fost delegat la Liga I. Dima e specializat pe Steaua, o dată l-a dat Crăciunescu, de patru sau de trei ori Deaconu. Problema însă e alta, că după un joc la Liga a II-a a venit direct la Liga I”, a declarat Mircea Sandu.
Preşedintele susţine că arbitrii au greşit în favoarea echipei Steaua în multe partide, însă nu crede că aceştia au fost corupţi de conducerea grupării roş-albastre. „Nu e adevărat că arbitrii sunt pro Steaua. E adevărat, au greşit în favoarea Stelei în destul de multe meciuri. Dar nu sunt corupţi de Steaua. În general, pe undeva, echipele mari ale lumii, Juventus, Real Madrid, Barcelona, au o anumită protecţie, dar neacceptată. Se întâmplă. Probabil că în subconştientul arbitrului există această protecţie pentru marile cluburi, e posibil”, a menţionat el.
Sandu este deranjat de faptul că arbitrii români conduc foarte bine partidele internaţionale la care sunt delegaţi, iar în Liga I „se relaxează”. „Chiar dacă nu îi iubesc, sau chiar dacă nu am avut prea mult respect faţă de arbitri şi am argumentele mele, trebuie să spun că prea mult ne îndreptăm împotriva arbitrilor. Antrenori, jucători, cum nu ne iese un meci cum începem cu penalti sau că nu ne-a dat nu ştiu ce. Este inadmisibil. În acelaşi timp am atras atenţia ca la cursuri să li se transmită să nu se mai considere vioara întâi într-un meci. Ei sunt anexe ale fotbalului. Ei sunt undeva pe locul patru, după jucători, antrenori şi suporteri. Niciodată nu au voie să gesticuleze, ei trebuie să le explice civilizat jucătorilor. Când arbitrează afară se concentrează foarte bine, aleargă foarte bine, dar în ţară când se întorc se relaxează. I-am spus lui Deaconu să le atragă atenţia”, a explicat Mircea Sandu.