Schimbare importantă pentru elevii din România! Se va aplica din cel de-al doilea semestru

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că vrea ca din semestrul al II-lea din acest an de învăţământ, elevii care au rezultate slabe la clasă să ia parte la „cursuri remediale”, adică ore suplimentare. Aceste cursuri vizează elevii claselor III-VIII.
Filip Stan
05 ian. 2019, 08:30
Schimbare importantă pentru elevii din România! Se va aplica din cel de-al doilea semestru

„Avem examenul de evaluare la clasa a VIII-a. (…) De câţiva ani încoace, procentul celor care nu iau nici măcar 5 la examenul de evaluare naţională de la clasa a VIII-a creşte alarmant de mult. (…) Nu putem să stăm cu mâinile încrucişate ca şi cum nu am vedea aceste rezultate. Atunci sigur că mi-am pus întrebarea ca ce pot sa fac ca aceste rezultate să fie ameliorate şi elevii să nu mai fie cei care suporte consecinţele acestei lipse de pregătire pentru tot parcursul ulterior al vieţii lor? Din evaluările de la Ministerul Educaţiei rezultă că începe decalajul acesta de la clasa a III-a. Ce putem să facem? Să încercăm să introducem ore de pregătire remedială în aşa fel încât să-i aducem pe cei care nu ţinut pasul cu programa şcolară la linia de plutire”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la sfârşitul anului trecut.

Potrivit ministrului, orele de pregătire remedială ar putea începe chiar din semestrul II al acestui an de învăţământ, începând cu elevii de clasa a III-a şi până la cei de clasa a VIII-a.

„Noi încercăm să remediem pregătirea, care ar trebui să fie de alt nivel decât se constată în aceste evaluări. În evaluările naţionale am constatat că rezultatele sunt slabe, ei trebuie să reintre la clasa şi pfoesorii să facă suplimentar cu aceia care nu au reuşit să facă faţă, ân aşa fel încât să remediem nivelul pregătirii. Încercăm să introducem chiar din semestrul II. Nu putem să fim indiferenţi faţă de această situaţie”, a mai spus ministrul. 

De asemenea, Andronescu a spus că problema profesorilor care susţin aceste ore suplimentare este una pe care trebuie să „şi-o asume directorul” fiecărei şcoli.

„Corp didactic separat, în niciun caz (nu va fi instituit pentru aceste cursuri, n.r.). Acei elevi au pierdut permanent la pregătire. Cineva trebuia să observe şi să nu ajungem să avem la clasa a VIII-a 555.000 de copii care nu iau nota 5 la evaluarea naţională”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a spus într-un interviu pentru HotNews că nu vrea examen de admitere în liceu, aşa cum cer multe dintre liceele centenare. Ministrul argumentează că admiterea computerizată este unul dintre lucrurile care merg bine în sistemul de educaţie. Andronescu vorbeşte şi despre introducerea examenului diferenţiat de Bacalaureat, dar şi despre posibilitatea revenirii evaluării la terminarea clasei a X-a. Sistemul de treaptă a fost introdus în ultimii ani ai comunismului, iar la finalul clasei a X-a, elevii susţineau un examen la materiile de bază din primii doi ani de liceu.

Ecaterina Andronescu a mai declarat că va creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. ”Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut. Deci nu avem să nu ţinem seama de acest lucru”, a spus ea. 

Ministrul Educaţiei a vorbit din nou şi despre necesitatea ”cursurilor remediale”, care trebuie să înceapă din anul 3 şi să continue până la clasa a VIII-a. „Noi nu putem să-i lăsăm pe aceşti copii atât de rămaşi şi cu ecartul acesta de la ce ar trebui să ştie atât de mare. Deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt limpezi”, a susţinut Andronescu.

În legătură cu admiterea în liceu, Ecaterina Andronescu a precizat că, din 2001, de când se face repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Ea a lansat însă ideea reintroducerea sistemului de treaptă la liceu.

”Uitaţi-vă dvs. vara după ce se face repartizarea computerizată şi o să vedeţi că sunt licee în Bucureşti unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Ca urmare, să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul… dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Andronescu susţine în continuare şi ideea examenului diferenţiat de Bacalaureat: „Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice şi nu numai unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi”.

”Deci bacalaureatul naţional va rămâne bacalaureat naţional. Personal nu cred că trebuie să stricăm bacalaureatul naţional aşa cum este, merge bine, cei care promovează fac faţă mai departe. Deci practic n-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde vă spuneam că promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala post liceală”, a mai declarat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a susţinut că nu se va renunţa la camerele de supraveghere video de la Bacalaureat: ”Fără îndoială că n-avem de gând să le desfiinţăm. Cred că deja aceasta a intrat în cutuma examenului de bacalaureat, nu se mai poate schimba”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!