Nouă obligativitate la nivelul UE, vor fi schimbări în orice supermarket: Producătorii trebuie să indice pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele sau stafidele.
În aceeași categorie intră șofranul și caperele. În acest fel consumatorii pot urmări și alege alimentele și în funcție de țara de proveniență.
La 1 ianuarie a intrat oficial în vigoare obligația de a indica pe etichetă sau pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele, fisticul, nucile, arahidele. De asemenea, măsura vizează prunele uscate, caisele, stafidele, smochinele, curmalele, dar și ciupercile necultivate, caperele și șofranul. Se speră ca ea să aducă o mai mare transparență într-un sector din ce în ce mai important pentru consumul alimentar pe continent, scrie publicația italiaatavola.net, conform G4food.ro.
În Italia, măsura a fost salutată atât de Ministerul Agriculturii, cât și de Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli. „O noutate importantă, pentru a asigura cetățenilor o mai mare claritate și calitate în produsele pe care le aleg zilnic. Obligația de indicare a originii va ajuta la distingerea clară a locului de origine a produsului de cel de ambalare. Un rezultat important pentru cetățeni și pentru actorii din domeniu care cred în excelență și calitate”, a comentat Ministerul Agriculturii.
Este vorba de o categorie de produse care, în 2023, a înregistrat un consum de 115 milioane de kilograme, în valoare de 1,1 miliarde de euro la nivelul întregului teritoriu italian. Măsura completează o reglementare deja existentă pentru fructele uscate în coajă și se încadrează într-un context de creștere puternică a consumului acestor categorii de produse. Cerea este alimentată atât de sezonul de iarnă, cât și de creșterea tendințelor spre un stil de viață sănătos, nu doar în Italia, ci la nivel internațional.
Noua reglementare stabilește că originea fructelor uscate decojite sau deshidratate trebuie să fie indicată clar pe ambalaj sau pe etichetă, cu o vizibilitate mai mare decât cea a locului de ambalare. Această obligație se extinde și la produsele din gama a IV-a, inclusiv ciupercile necultivate, șofranul și caperele, consolidând dreptul consumatorului de a cunoaște proveniența alimentelor. Așa zisa gama a IV-a cuprinde fructele și legumele proaspete ambalate, gata de consum.
Nu este încă supusă acestor obligații originea fructelor uscate utilizate în produsele procesate, precum cremele și dulciurile, transparența legat de origine fiind la latitudinea producătorilor.
Unul dintre principalele obiective ale acestei reglementări este combaterea ambiguități legate de produsele importate și locul lor de proveniență. Ea este considerată un pas decisiv către o mai mare transparență alimentară, oferind informații care pot da consumatorului posibilitatea să aleagă produsele inclusiv în funcție de originea de proveniență.
Începând din 2025, o schimbare majoră va avea loc în supermarketurile din România. Clienții vor avea nevoie de un smartphone pentru a putea avea acces la cărucioarele inteligente. Acestea vor funcționa pe baza tehnologiiloe NFC și QR, eliminând necesitatea monedelor sau a altor metode tradiționale de blocare. Mai mult, acestea vor ușura înregistrarea automată a produselor și plata direct pe telefon, timpul petrecut la casă nemaifiind necesar.
Din acest an, românii vor putea folosi cărucioarele inteligente din supermarketuri direct de pe smartphone, cu ajutorul tehnologiiloc NFC și a codurilor QR. Astfel, nevoia de a folosi monede sau jetoane pentru a lua un cărucior va dispărea, procesul de cumpărare fiind simplificat. Românii vor trebui doar să apropie telefonul de cititorul NFC sau să scaneze un cod QR pentru a accesa rapid un cărucior de cumpărături. Astfel, aceste cărucioare vor facilita înregistrarea automată a produselor și plada direct de pe telefon, reducând din timpul petrecut la casă. Însă, schimbarea nu este văzută cu ochi buni de toți românii.
Introducerea cărucioarelor inteligente vine cu mai multe beneficii pentru consumatori. Pe lângă dispariția cozilor de la casă, sistemele vor veni cu oferte personalizate pe baza istoricului de cumpărături. Totodată, companiile vor putea colecta date despre comportamentul clienților, astfel, fiind oferite promoții adaptate fiecărui consumator.
Pe de altă parte, schimbarea vine cu provocări pentru cei care nu dețin un smarthpone, dar și pentru angajații magazinelor care nu sunt suficient de adaptați la tehnologie. O parte din populația vârstnică care preferă metodele tradiționale de cumpărături ar putea întâmpina dificultăți în adaptarea la aceste schimbări.
Mai mult, automatizarea procesului de plată și gestionarea cărucioarelor ar putea reduce necesitatea casierilor, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de locuri de muncă în vânzări.