Schimbare în supermarket. Atenţie la etichetă, ce produsele vizate de noul regulament UE

Fructele uscate, decojite sau deshidratate, precum alunele, fisticul nucile, migdalele şi arahidele vor avea o nouă etichetă.
Filip Stan
06 ian. 2025, 21:40
Schimbare în supermarket. Atenţie la etichetă, ce produsele vizate de noul regulament UE

Nouă obligativitate la nivelul UE, vor fi schimbări în orice supermarket: Producătorii trebuie să indice pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele sau stafidele.

În aceeași categorie intră șofranul și caperele. În acest fel consumatorii pot urmări și alege alimentele și în funcție de țara de proveniență.

La 1 ianuarie a intrat oficial în vigoare obligația de a indica pe etichetă sau pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele, fisticul, nucile, arahidele. De asemenea, măsura vizează prunele uscate, caisele, stafidele, smochinele, curmalele, dar și ciupercile necultivate, caperele și șofranul. Se speră ca ea să aducă o mai mare transparență într-un sector din ce în ce mai important pentru consumul alimentar pe continent, scrie publicația italiaatavola.net, conform G4food.ro.
În Italia, măsura a fost salutată atât de Ministerul Agriculturii, cât și de Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli. „O noutate importantă, pentru a asigura cetățenilor o mai mare claritate și calitate în produsele pe care le aleg zilnic. Obligația de indicare a originii va ajuta la distingerea clară a locului de origine a produsului de cel de ambalare. Un rezultat important pentru cetățeni și pentru actorii din domeniu care cred în excelență și calitate”, a comentat Ministerul Agriculturii.

Este vorba de o categorie de produse care, în 2023, a înregistrat un consum de 115 milioane de kilograme, în valoare de 1,1 miliarde de euro la nivelul întregului teritoriu italian. Măsura completează o reglementare deja existentă pentru fructele uscate în coajă și se încadrează într-un context de creștere puternică a consumului acestor categorii de produse. Cerea este alimentată atât de sezonul de iarnă, cât și de creșterea tendințelor spre un stil de viață sănătos, nu doar în Italia, ci la nivel internațional.

Ce prevede noul regulament

Noua reglementare stabilește că originea fructelor uscate decojite sau deshidratate trebuie să fie indicată clar pe ambalaj sau pe etichetă, cu o vizibilitate mai mare decât cea a locului de ambalare. Această obligație se extinde și la produsele din gama a IV-a, inclusiv ciupercile necultivate, șofranul și caperele, consolidând dreptul consumatorului de a cunoaște proveniența alimentelor. Așa zisa gama a IV-a cuprinde fructele și legumele proaspete ambalate, gata de consum.

Nu este încă supusă acestor obligații originea fructelor uscate utilizate în produsele procesate, precum cremele și dulciurile, transparența legat de origine fiind la latitudinea producătorilor.

Unul dintre principalele obiective ale acestei reglementări este combaterea ambiguități legate de produsele importate și locul lor de proveniență. Ea este considerată un pas decisiv către o mai mare transparență alimentară, oferind informații care pot da consumatorului posibilitatea să aleagă produsele inclusiv în funcție de originea de proveniență.

Supermarket-urile vor funcționa diferit din 2025. Mersul la cumpărături va fi o experiență nouă pentru români

Începând din 2025, o schimbare majoră va avea loc în supermarketurile din România. Clienții vor avea nevoie de un smartphone pentru a putea avea acces la cărucioarele inteligente. Acestea vor funcționa pe baza tehnologiiloe NFC și QR, eliminând necesitatea monedelor sau a altor metode tradiționale de blocare. Mai mult, acestea vor ușura înregistrarea automată a produselor și plata direct pe telefon, timpul petrecut la casă nemaifiind necesar.

Din acest an, românii vor putea folosi cărucioarele inteligente din supermarketuri direct de pe smartphone, cu ajutorul tehnologiiloc NFC și a codurilor QR. Astfel, nevoia de a folosi monede sau jetoane pentru a lua un cărucior va dispărea, procesul de cumpărare fiind simplificat. Românii vor trebui doar să apropie telefonul de cititorul NFC sau să scaneze un cod QR pentru a accesa rapid un cărucior de cumpărături. Astfel, aceste cărucioare vor facilita înregistrarea automată a produselor și plada direct de pe telefon, reducând din timpul petrecut la casă. Însă, schimbarea nu este văzută cu ochi buni de toți românii.

Citește și: Din ce e făcut parizerul ieftin din supermarketuri. Secretul despre produsul de 5 lei pe care Lidl, Kaufland, Auchan sau Carrefour nu vor să îl știi. Carnea a fost înlocuită cu tot felul de chimicale

Introducerea cărucioarelor inteligente vine cu mai multe beneficii pentru consumatori. Pe lângă dispariția cozilor de la casă, sistemele vor veni cu oferte personalizate pe baza istoricului de cumpărături. Totodată, companiile vor putea colecta date despre comportamentul clienților, astfel, fiind oferite promoții adaptate fiecărui consumator.

Pe de altă parte, schimbarea vine cu provocări pentru cei care nu dețin un smarthpone, dar și pentru angajații magazinelor care nu sunt suficient de adaptați la tehnologie. O parte din populația vârstnică care preferă metodele tradiționale de cumpărături ar putea întâmpina dificultăți în adaptarea la aceste schimbări.

Mai mult, automatizarea procesului de plată și gestionarea cărucioarelor ar putea reduce necesitatea casierilor, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de locuri de muncă în vânzări.

Citește și: Schimbare majoră în supermarketuri, a apărut în Monitorul Oficial: Gata cu shrinkflation, magazinele mai au o lună să pună etichetele suplimentare la raft

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Abundență financiară pentru aceste zodii. Mercur intră în casa banilor de mâine
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Cauza morții astrologului Ingrid Baciu. De ce a decedat vedeta B1 TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Sébastien Loeb, descalificat după un accident la Raliul Dakar
MediaFlux
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican