Primul certificat de naștere semnat electronic a fost eliberat în această săptămână de Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca. Anunţul a fost făcut primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.
Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite de acum întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.
În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.
„Suntem la un moment de istorie. Astăzi vom emite primul certificat de naștere semnat digital de către primar și de către ofițerul de stare civilă. Asta ce înseamnă? Că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de a avea un ficior sau o domnișoară vin doar cu actele aici, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă, cu certificatul de căsătorie, dacă nu sunt căsătoriți, cu declarația de recunoaștere a paternității. Acele documente se scanează pe loc aici și se emite certificatul de naștere, pe care îl primești în aceeași zi, într-un interval cât mai scurt de timp”, a arătat Emil Boc pe Facebook.
Adio dosar cu șină în sistemul de sănătate din România! Alexandru Rogobete a făcut anunțul: ”Începem digitalizarea reală”
Primul clujean care a beneficiat de certificat de naștere semnat electronic este micuțul Ștefan Apahidean, un bebeluș născut miercuri la Cluj-Napoca.
„Domnul Apahidean este probabil primul din România, dar cu siguranță primul din Cluj-Napoca care a venit pentru a primi certificatul de naștere pentru Ștefan. Suntem în etapa finală a emiterii certificatului de naștere în format semnat digital, așa cum cu mai mulți ani în urmă am semnat primul certificat de urbanism digital.
Colegul meu, ofițerul de stare civilă, a pregătit introducerea datelor în calculator. Domnul Apahidean va semna digital. Acum se emite din calculator. Astăzi, pe primul îl voi semna eu, ca primar”, a mai arătat edilul.
După certificatele de naștere, vom emite și certificatele de deces, tot în format de acest fel. De asemenea, vom emite și certificatele de căsătorie, de la mijlocul lunii iunie. Avantajul este că se păstrează în format digital într-o arhivă electronică. Cărțile de identitate se emit în continuare în noul format existent în România, în format mic, european.
Primarul a fost cel care a apăsat butonul pentur imprimarea primului certificat de naștere semnat în format digital și l-a înaintat tatălui.
Certificatele de naștere, deces, căsătorie sau divorț vor fi eliberate digital. Vor fi utilizate în paralele
Certificatele de naștere, deces, căsătorie sau divorț vor fi eliberate și în format digital, momentan în judeţele Ilfov, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş.
”Aplicabilitatea reală este că pe de o parte vorbim de o hârtie securizată, pentru că suntem obișnuiți să utilizăm hârtia. În județul Ilfov am început pe data de 18 emiterea acestor certificate în format nou și marea majoritate a cetățnilor le solicită pe hârite cu toate că avem opțiunea și digitală.
Este oficial. Parlamentul a aprobat proiectul prin care ştampila este eliminată din administraţia publică
Trebuie să înțelegem că cele pe hârtie au o serie specială, hârtia e înseriată, iar certificatul are o altă serie. Certificatul digital are același design, cu aceleași elemente de securitate, este generat automat de către sistemul informatic și este semnat cu un sigiliu cu semnătură calificată și îl primim la adresa de postă electronică.
Acestea permit utilizarea în paralel. Sunt niște elemente istorice pe care le avem și vom continua să le utilizăm 4-5 ani. Am început o campanie de informare a autorităților publice, certificatul digital poate fi utilizat în ecosistem digital. În momentul în care l-am printat, certificatul digital își pierde valoarea juridică”, a declarat chestor Cătălin Giulescu la Euronews.