Schimbarea la cumulul pensie – salariu vine în contextul noii Legi a Pensiilor, ce intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Noua reglementare permite persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să opteze între primirea pensiei sau continuarea activității profesionale, cu un plafon de vârstă extins până la 70 de ani.
Citește și: Pensie de urmaş în 2024. Câți ani de căsătorie trebuie să aibă un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș
Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a oferit detalii suplimentare privind aplicarea acestei legi. Potrivit instituției, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv, vor avea dreptul să aleagă între pensionare și continuarea activității.
Subliniind importanța noului cadru legislativ, Casa de Pensii a evidențiat că, în conformitate cu art. 46 alin. (1) și (2) din Legea nr. 360/2023, pensia pentru limită de vârstă se acordă celor care îndeplinesc simultan condițiile de vârstă și de stagiu de cotizare. Aceasta introduce, de asemenea, o opțiune pentru cei care doresc să continue să lucreze, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Această opțiune este condiționată de îndeplinirea criteriilor specificate în anexa nr. 5 a legii. De remarcat este faptul că, în perioada de tranziție dintre 1 ianuarie 2024 și 31 august 2024, condițiile de înscriere la pensie se vor baza pe vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzut în Legea nr. 263/2010.
Un punct important al noilor reglementări se referă la deciziile Curții Constituționale. Conform Deciziei nr. 387/2018 și Deciziei nr. 112/2021, Curtea a stabilit că prevederile art. 56 alin. (1) lit. C) din Codul Muncii și art. 98 alin. (1) lit. d din Legea privind Statutul funcționarilor publici sunt constituționale, în măsura în care permit femeilor să continue activitatea profesională în condiții identice cu bărbații, adică până la vârsta de 65 de ani.
Astfel, femeile care îndeplinesc aceste criterii după 1 ianuarie 2024, data intrării în vigoare a articolului relevant, vor putea opta pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în conformitate cu art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. De asemenea, este necesar ca persoanele care solicită pensia să prezinte o adeverință de la angajator și o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu vor continua activitatea profesională până la 70 de ani.
Citește și: Pensii ianuarie 2024. Când intră pe card prima pensie majorată din acest an