Iată, punctual, ce se schimbă pentru pacienţi în sistemul sanitar în anul 2014
1. Autorităţile promit că în 2014 vom primi şi vom putea folosi cardurile naţionale de sănătate.
2014 este următorul termen asumat de autorităţi pentru distribuţia şi implementarea sistemului cardului naţional de sănătate. Vă amintim că proiectul cardului a fost amânat sistematic din 2007 încoace!
În 2014, toţi pacienţii majori vor primi cardurile naţionale de sănătate prin poştă.
Cardurile naţionale de sănătate vor înlocui adeverinţa de asigurat sau salariat necesară în prezent pentru a putea beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.
Concret, cardul naţional de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă eşti asigurat la Sănătate. Pe de altă parte, sistemul cardului naţional de sănătate va reduce substanţial frauda din sistemul sanitar.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Termenul de valabilitate al cardului naţional de sănătate este de cinci ani de la data emiterii.
Cardul naţional de sănătate este un document distinct de cardul european de sănătate şi este valabil doar pe teritoriul României.
2. În 2014 vom avea şi dosar electronic de sănătate – ultima verigă a platformei informatice a asigurărilor de sănătate (din care s-a implementat deja SIUI şi reţeta electronică).
Dosarul electronic de sănătate va fi operaţional în 2014, au promis oficialii CNAS.
Dosarul electronic de sănătate va stoca într-o manieră standardizată toate informaţiile din istoricul medical al fiecăruia dintre noi, începând cu vacciunurile, continuând cu analizele făcute de-a lungul vieţii, cu bolile cronice cu care trăim, intervenţiile pe care le-am avut, tratamentele administrate, alergiile, intoleranţele, probleme de sănătate relevante ale membrilor de familie.
Dosarul electronic de sănătate va mai conţine informaţii privind consimţămintele date de pacient în timpul vieţii (pentru donarea de organe, de exemplu) şi indicaţii legale date de pacient în timpul vieţii.
În prima etapă, dosarele electronice de sănătate vor putea fi folosite la medicii de familie şi în spitale mari. Odată implementat, dosarul electronic de sănătate va permite medicilor de familie şi din spitalele mari să acceseze în timp real toate datele medicale relevante despre pacientul consultat. CITEŞTE MAI MULT PE ECONOMICA.NET