Schimbare majoră a Codului Rutier. Guvernul României a adoptat ordonanța pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în timpul ședinței din 10 august 2023.
Citește și Cod rutier 2023. Schimbări majore pentru înmatricularea maşinilor şi preschimbarea permiselor
Schimbare majoră a Codului Rutier. În acest fel se reglementează cazul de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.
Șoferii testați pentru droguri la volan pot să-și recupereze permisul mai repede, în cazul în care analiza mostrelor biologice e negativă. Mai concret, la articolul 113 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:
Permisul de conducere se restituie titularului:
„g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.”
În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii, se arată în document.
Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare.
Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Această soluție nu mai presupune efectuarea unor deplasări ale persoanelor interesate în vederea solicitării prelungirii dreptului de circulație, potrivit MAI, citat de ziare.com.