În plin protest al transportatorilor în România, pe lângă pachetul de măsuri anunțat deja, reprezentanții ASF au mai venit cu propuneri legate de modul de calcul al RCA. Potrivit unor surse Economica.net, ASF reanalizează împreună cu BAAR modificarea formlei de calcul a tarifului recomandat și a calcului și valorii factorului N.
Modificarea factorului N ar fi o schimbare semnificativă, care nu a mai avut loc de la introducerea sistemului asiguratului cu risc ridicat. La fel de importantă ar fi și modificarea formulei de alocare, scrie sursa citată.
Practic, scăderea acestui indicator, căci despre creștere nu se poate pune problema, ar însemna reducerea celui mai mic preț care poate fi obținut de transportatori pentru RCA. Această reducere poate merge chiar și până la 36%, dacă factorul N va fi redus la 1, de la 36 cât este în prezent.
Modificarea formulei tarifului recomandat, eventual reducerea sa la tariful de referință pentru categoriile de transportatoriX coeficientul de bonus malus (așa cum au propus, de altfel, o parte dintre transportatori) ar însemna achiziționarea efectivă a unui RCA pentru camion de peste 16 tone, de exemplu, la prețul maxim de 8.609 lei, atât cât este tariful de referință.
În prezent, orice șofer din România poate solicita să îi fie alocat un RCA mai ieftin, dacă cele mai bune trei oferte primite de el din piață depășesc cu mai mult de 36% (factorul N) tariful de referință ajustat cu coeficientul de bonus/malus (de ex 0 la bonus 0 sau -50% la bonus 8).
Tariful de alocare este întotdeauna mai mic decât ofertele primite din piață. De precizat că tariful de referință nu este un preț și nu are legătură directă cu nivelul la care se vinde în piață. Așa cum explicăm în textul de mai jos, tariful de referință este o valoare orientativă calculată în funcție de daunalitatea pe cei cinci ani anteriori publicării. El este revizuit de două ori pe an.
Acum, dacă BAAR reduce factorul N și nivelul de la care clientul va fi alocat scade proporțional. Dacă N scade la 1, atunci clientul va putea solicita alocarea dacă cele mai bune prețuri din piață sar de tariful de referință, lucru care se întâmplă în acest moment, după cum arăta Economica. În cazul camioanelor este posibil ca și alocarea efectivă să se facă la tariful calculat penru intrarea în sistem, ceea ce ar însemna că noul preț minim pentru camioane peste 16 tone va fi egal cu 8.609 lei la care se adaugă procentul la care va fi stabilit noul N.
Transportatorii se întâlnesc, miercuri, la ora 16:00, cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta, printre altele, despre rambursarea „supraaccizei” la carburanţi, dar şi despre problema RCA-ului, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac.
„Vom discuta, în principiu, ce am agreat ieri (marţi, n.r.) cu Ministerul Transporturilor”, a spus Constantin Isac. El a precizat că sunt câteva măsuri care se vor aplica imediat, legate de cozile de la frontiere sau de timpii mari de aşteptare.
Totodată, preşedintele UNTRR a menţionat că va pune pe masa premierului „rambursarea supraaccizei la carburanţi”.
„Să nu vă gândiţi că cere cineva rambursarea accizei. Nu se întâmplă lucrul acesta nicăieri în Europa şi noi trebuie să fim pe picior de egalitate pentru o concurenţă corectă cu ceilalţi din Europa, ci numai supraacciza, adică numai din ceea ce depăşeşte nivelul minim european. Acolo cerem rambursare, dar asta trebuie să o discutăm la Ministerul de Finanţe, cu sprijinul Ministerului Transporturilor şi al prim-ministrului. Trebuie să mai cerem, tot la Ministerul de Finanţe, acceptarea unei indemnizaţii de hrană de 40 euro pe zi pentru şoferi, fără impozitare. Vom pune pe masa prim-ministrului şi problema RCA-ului. Trebuie să o cunoască, poate ne ajută în direcţia asta. (…) Negocierile şi rezultatele sunt destul de bune. Oamenii, în stradă, văd că sunt foarte cramponaţi în nişte pretenţii, unele dintre ele absurde”, a afirmat preşedintele UNTRR, pentru Agerpres.