Schimbare majoră pentru cei care primesc indemnizaţie sau stimulent de inserţie de la stat. Decizia se anunţă în 5 zile lucrătoare

Un proiect de lege care reduce, de la 15 la 5 zile, termenul de soluţionare a cererilor pentru acordarea indemnizaţiei, stimulentului de inserţie ori a alocaţiei pentru copii, depus la Senat.
Filip Stan
01 iul. 2024, 12:52
Schimbare majoră pentru cei care primesc indemnizaţie sau stimulent de inserţie de la stat. Decizia se anunţă în 5 zile lucrătoare

Schimbare majoră pentru cei care primesc indemnizaţie de la stat. Viceliderul deputaţilor PSD Iulian-Alexandru Badea a depus la Senat un proiect care modifică ordonanţei de urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, astfel încât cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent de inserţie sau alocaţie de stat pentru copii să fie soluţionate in termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenţia teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv şi nu 15 zile lucrătoare, cât prevede acum legea. El argumentează că este oportună aceast modificare, deoarece, chiar şi în prezent, sunt foarte multe cazuri în care părinţii primesc prima indemnizaţie de creştere a copilului după patru sau chiar şase luni, lucru care „creează o reală problemă financiară în cazul familiilor monoparentale”.

Indemnizaţie majorată cu 66 de lei pe lună în ultima şedinţă de Guvern. Primii bani intră pe card în iulie

De asemenea, deciziile privind aceste cereri este comunicată în două zile lucrătoare de la data emiterii, , direct sau prin postă, inclusiv posta electronică sau orice alt mijloc de comunicare, mai prevede proiectul de lege al deputatului PSD, şi nu cinci zile lucrătoare cât este în prezent în actul normativ în vigoare.

„După Revoluţia din 1989, noile realităţi economice şi sociale şi-au pus şi ele amprenta pe evoluţia descendentă a fenomenului. Degradarea nivelului de trăi, şomajul, incertitudinea şi stresul sunt factori de scădere specifici perioadei de tranziţie şi tot aici am putea identifica influenţe de altă natură, mult mai complexe şi care vor modela în continuare fenomenul, chiar într-un context socio-economic aflat în progres substanţial. Toate aceste modificări înregistrate la nivelul societăţii post-decembrieste, precum şi evoluţiile ulterioare din punct de vedere economic au generat o scădere a natalităţii accentuată în ultimii 30 de ani”, argumentează iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

„Tinerii reclamă nesiguranţă locurilor de muncă, instabilitatea financiara necesară creşterii unui copil, birocraţia generată de procedurile necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor şi nu în ultimul rând lipsa unor măsuri de sprijin a tinerelor familii din partea statului”, continuă deputatul PSD.

DOCUMENT Indemnizaţie de ne-Schengen. Transportatorii români ar putea primi o compensaţie de 40 de euro pe zi

„De asemenea, chiar şi în prezent, sunt înregistrate foarte multe cazuri în care părinţii primesc prima prima a indemnizaţiei de creştere a copilului după 4 sau chiar 6 luni, fapt ce creează o reală problema financiară în cazul familiilor monoparentale”, conchid Iulian-Alexandru Badea, în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Proiectul e înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizional fiind Camera Deputaţilor.

Indemnizaţie pentru văduve 2024. Condiții pentru obţinerea sumei de 3.500 de lei în fiecare lună

Veteranii de război, invalizii și văduvele vor primi o indemnizaţie lunară mărită, în valoare de 3.500 de lei, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea anul trecut.  Indemnizația este neimpozabilă și reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, care în acest moment este, potrivit INS, de 7000 de lei.

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către şeful statului.

Văduvele de veteranii de război beneficiază de această indemnizaţie din partea statului, dacă respectă anumite condiții. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contactate pe front sau în prizonierat.

Potrivit legii, veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cat au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați. De aceleași drepturi beneficiază și văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepția sporului lunar.

Eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale, votată în unanimitate la comisii. Proiectul de lege intră în dezbatere în plenul Senatului
Astfel, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război, dacă soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile au crescut cu 13,8%.

„Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;

c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Pe lângă indemnizația de văduvă de război, soția supraviețuitoare beneficiază și de alte facilități, cum ar fi:

  • 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple pe calea ferată;
    gratuități pe mijloacele de transport în comun;
    scutire de la plata impozitelor și taxelor locale;
    scutire de la plata abonamentului unui post telefonic;
    bilete de tratament gratuite;
    Asistența medicală gratuită în toate instituțiile medicale civile de stat sau militare și asigurarea de medicamente gratuite atât în tratamentele ambulatorii, cat și pe timpul spitalizării;
    bilete de tratament gratuite, în stațiunile balneoclimaterice
    ajutor anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei termice și energiei electrice. Ajutorul anual se asigură prin instituțiile care efectuează plata indemnizațiilor de veteran de război, din fondurile puse la dispoziție în acest scop de la bugetul de stat.

Cât a ajuns să fie salariu mediu net în România! Cine sunt românii care iau peste 1.000 de euro pe lună

Documente necesare indemnizație pentru văduve de război. Pentru obținerea drepturilor cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, este nevoie de următoarele documente:

  • Cerere pentru indemnizaţie de văduvă de veteran de război
    Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
    Legitimația veteranului de război decedat
    Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
    Talonul de pensie al văduvei
    Certificatul de deces al veteranului
    Certificat de naștere
    Certificat de căsătorie
    Act de identitate
    Declarație pe proprie răspundere a văduvei, ca nu s-a recăsătorit.
  • Surse: legislatie.just.ro

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Indemnizaţie de bunici pentru a suplini deficitul de forţă de muncă. Cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer va prezenta vineri, în planul său, un model adaptat cu succes al politicii familiale maghiare: Bunicii ar trebui să poată beneficia și în viitor de concediu parental.

Autoritățile au atras deja atenția în urmă cu câteva luni despre ideea „concediului bunicilor”. Scopul din spatele acesteia este clar: tinerii părinți, în special tinerele mame, nu ar trebui să sufere un recul major în carieră atunci când au copii.

Angajații importanți nu ar trebui să fie pierduți pe piață în timp ce copiii sunt încă îngrijiți în familie. „Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner pentru eXXpress.

„Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?”, adaugă ea. De fapt, probabil că modelul este oricum deja o realitate în multe familii și ar trebui acum promovat.

Indemnizaţie de bunici de 1500 de lei. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie

Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă nu legea nu a fost adoptată.

Indemnizaţie de bunici. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Alocații pentru copii mărite de luna aceasta. Câți bani vor intra pe card de miercuri
Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.

Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.

Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.

Șansă și pentru bunicii care nu au vârsta pensionării


La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.

Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.

Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.

Citește și: Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă pentru români

Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizaţie de bunici şi de la autorităţile locale, cazul Braşov

Cine poate beneficia
Pentru a beneficia de „ajutorul de creşă privată”, este necesar a fi îndepinite, cumulative, mai multe condiţii:
a) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi;
b) să aibă domiciliul stabil în Municipiul Braşov;
c) copilul să fie înscris la o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară acreditată cu sediul în Municipiul Braşov, în sistem privat;
d) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public, iar persoana care solicită ajutorul nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
e) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite, după caz, nu au datorii faţă de bugetul local;
f) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite după caz, sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Cui se acordă indemnizația de bunic
Pentru indemnizaţia de bunic, condiţiile sunt următoarele:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%

Indemnizaţie mai mare pentru mame. Natalitatea este o problemă reală în România, iar Guvernul gândește mai multe măsuri prin care să crească sporul natural. În sedinta de Guvern de azi intră în vigoare majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.

– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, inainte de nastere.

– Asta inseamna ca parintii de gemeni vor primi o indemnizatie de 127,5%. Adica, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizatia mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decat salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.

Bugetarii pot pierde jumătate din venituri! Noua lege a salarizarii prevede acordarea de sporuri doar pe criterii de perfomanţă

Majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

Mai mult, indemnizatia creste cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.

Tot in sedinta de guvern vor fi acordate si alte facilități fiscale pentru părinți. Mai exact, se majorarează plafonul pâmă la care părinții nu plătesc impozit pe venituri în perioada concediului de maternitate. Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Cum era legea care reglementa această indemnizaţie până acum

Potrivit legii în vigoare, în cazul naşterii de gemeni sau tripleţi, familia va primi pentru primul copil indemnizaţia în cuantum de 600 lei sau, opţional, 85 % din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea şi al treilea copil indemnizaţii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.

De asemnea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabilă şi Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi la tinerele care frecventează o formă de învăţământ şi nu au realizat venituri în ultimele 12 luni.
Indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se va acorda şi persoanelor care urmează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învățământului universitar, în acelaşi an calendaristic.

Vești uriașe pentru viitoarele mămici! Se dau Vouchere Materna și în 2023. Cum poți să beneficiezi de acest sprijin

În evidenţa Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale sunt înregistrate 1.726 de familii cu gemeni şi 20 de familii cu tripleţi. Pentru persoanele care la data intrării in vigoare a legii nr.239/2009 erau deja în plata indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizatiile vor fi plătite retroactiv, respectiv din iunie 2009 și vor fi asigurate din oficiu.

DailyBusiness
Mugur Isărescu declară: ,,Dăm INFLAȚIA jos, fără să creăm recesiune”
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Afacerea cu care Mihai a dat lovitura în România. Face un produs unic în lume: ”Unii au râs de mine la început”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină, taxați în plus în România. Se aplică de azi, 1 octombrie
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Decizia momentului! Românii află dacă se vor vaccina obligatoriu începând cu anul acesta
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
A început marele război. Imagini înfiorătoare cu ploaia de rachete. Video
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Când vom putea călători fără viză în SUA! România, la un pas de decizia finală a autorităților americane
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Elena Udrea. Instanța Supremă a anunțat fix acum
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Dezastru pe litoral: furtună devastatoare în Constanța și Galați
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov