Schimbarea este, în fapt, o nouă regulă la care trebuie să se conformeze inclusiv giganții din domeniul băuturilor, prin urmare și Coca-Cola și Pepsi, la nivelul fabricilor din Uniunea Europeană.
Regula obligă la utilizarea de materiale reciclate pentru ambalaje, ca măsură de măsură de reducere a deșeurile de plastic.
Mai precis, din aprilie 2025, producători printre care Coca-Cola și Pepsi trebuie să utilizeze exclusiv sticle PET cu un conținut de plastic reciclat de cel puțin 30 la sută, procent care va crește cu 10 la sută anual până când va ajunge la 60 la sută până în anul fiscal 2028-29, notează presa internațională, potrivit gandul.
Scopul noii reguli este o economie circulară durabilă în care sticlele de plastic sunt colectate, reciclate și transformate în sticle noi, precizează stirileprotv.
Punerea în practică a măsurii ar putea însemna pentru clienți, pe termen scurt, prețuri mai mari, deoarece fabricile ar putea transfera o parte din creșterea costurilor, estimată la 30 la sută.
În același context, dincolo de granițele UE, Coca-Cola și Pepsi se confruntă cu o decizie cu fundament ecologic și în India, conform surselor citate.
Se anticipează că tranziția la noile ambalaje nu va fi ușoară în India, deoarece Autoritatea pentru Standarde și Siguranță Alimentară autorizează doar cinci fabrici să producă PET reciclat de calitate alimentară, iar capacitatea celor cinci combinate acoperă doar 15 la sută din cererea medie.
Ambalajele de tip PET reprezintă, în prezent, cica 70 la sută din ambalajele pentru băuturi din India, în condițiile în care sunt considerate mai convenabile decât sticla și mai ieftine decât cutiile din aluminiu.
Sunt posibile chiar procese legate de termenul de implementare a regulii privind ambalajele, pentru a se cere prelungirea acestuia.
”S-ar putea să fim nevoiți să acționăm în instanță și să luăm măsuri de suspendare anticipată dacă termenul limită nu este prelungit. Momentul este prost, înainte de vârful verii. Investim în capacitate, dar obiectivele sunt la doi-trei ani distanță”, a declarat, pentru The Economic Times, șeful unei companii din domeniu.
Măsura privind ambalajele, care vizează inclusiv produsele Coca-Coca și Pepsi, urmărește beneficii legate de reducerea poluării cu plastic în spațiile publice și în căile navigabile.
Pe de altă parte, noua regulă ar putea inspira inovația în domeniul ambalajelor, companiile explorând variante precum materialele biodegradabile sau cele pe bază de plante.
Citește și Paşte 2025. Românii alocă un buget de 800-1.000 de lei pentru masa de sărbători