Anterior, şeful statului semnase decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în Cabinetul Ciolacu, în locul lui Aurescu.
Astfel, cei doi demnitari au făcut, practic, o rocadă doar a lor, adiacentă celei guvernamentale.
Membrii noului Executiv au depun jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc, joi seara de la ora 19.00, la Palatul Victoria.
Bogdan Aurescu a fost ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Ciucă. Acesta a mai ocupat funcţia de consilier prezidenţial, în perioada 6 mai 2016 – 4 noiembrie 2019.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, Aurescu a transmis un mesaj de mulţumire şi apreciere tuturor angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe şi a publicat un material sintetic de bilanţ privind principalele realizări şi repere ale acţiunii diplomatice în perioada 4 noiembrie 2019 – 15 iunie 2023.
„Am trecut împreună, din 2019 până acum, prin cea mai dificilă perioadă a diplomaţiei române după 1989, înfruntând efectele pandemiei şi ale războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Am acţionat într-un mediu geopolitic şi geostrategic complex, ne-am adaptat rapid şi am abordat inovativ provocările cu care ne-am confruntat”, a transmis Aurescu, potrivit News.ro.
Acesta vorbeşte despre ”o acţiune de politică externă vizionară, eficientă, multidimensională şi modernă, ancorată în principii solide”.
”Ştiu că las în urmă o Echipă care a obţinut reuşite valoroase pentru România, o instituţie care a parcurs procese importante de reformă pe care le-am promovat cu prioritate, inclusiv pe planul resurselor umane şi pe cel al activităţii consulare – o instituţie întinerită, modernă şi competitivă care, chiar dacă mai are nevoie în continuare de procese de consolidare, performează în fiecare zi şi reprezintă cu demnitate şi profesionalism România în plan extern”, a mai transmis Aurescu.
Bilanţul realizat de Aurescu are 15 capitole şi detaliază mai multe aspecte ale muncii la minister, de la agenda de politică externă dinamică şi substanţială a ministrului, la consolidarea profilului şi rolului României în cadrul Uniunii Europene şi NATO, până la ajutorulo oferit Ucrainei şi Republicii Moldova.
De asemenea, Aurescu s-a referit la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi la asistenţa consulară pe durata pandemiei.