Programul „Prima Casa” ar putea deveni programul „O familie, O casa” inca de la finalul lunii iunie prin proiectul de OUG publicat inca de la finalul lunii mai de Ministerul Finantelor Publice.
Noua varianta a programului vine cu dobanzi fixe cuprinse intre 0,9% si 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridica la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), fata de uin plafon pe programul „Prima Casa” de 250.000 lei.
Intrebat in cadrul unei conferinte la Ministerul de Finante cand ar putea intra programul in vigoare, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, spune ca acesta ar putea fi aplicat chiar din ultima saptamana a lunii iunie.
In cadrul proiectului de OUG se mentioneaza ca avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata, locuinta trebuie sa aiba minim doua camere si o suprafata cuprinsa intre 50 mp si 100 mp.
Mai mult, noul program prevede ca statul poate sa garanteze 80% din valoarea creditului acordat, fata de programul „Prima Casa” prin care statul garanteaza 50% pentru locuinte mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani.
Noutatile principale vin la nivel de dobanda, unde costul creditului este de 5,5% pe toata durata creditului, fata de „Prima Casa”, unde dobanda este formata dintr-o marja fixa de maxim 2%, plus o dobanda variabila ROBOR/IRCC.
Insa, proiectul presupune o serie de subventii, astfel incat se aplica reducerea cu 2,6% a dobanzii pe toata durata creditului pentru cei care au venituri nete lunare mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.
Mai mult, se aplica in continuare reducerea dobanzii cu inca 1% pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata.
Se mai prevede reducerea cu 1% a dobanzii pentru beneficiarii care sunt incadrati sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.
Per total, reducerea cumulata pentru un credit nu poate depasi 4,6% – ajungandu-se astfel la o dobanda minima de 0,9%.
O alta conditie a programului care ar putea influenta trendurile din piata imobiliara este cea care tine de eligibilitatea locuintelor in functie de vechime.
Astfel, pentru locuintele noi, acestea nu trevbuie sa aiba mai mult de un an de la data finalizarii constructie, cu conditia sa nu fi fost inchiriata sau vanduta unei persoane fizice.
In cazul locuintelor utilizate, vechimea imobilului trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 5 ani de la data finalizarii constructiei.
Proiectul de OUG incadreaza in program si locuintele mai vechi de 5 ani, dar care au fost „supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii sau reducerii riscului seismic” cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului.
Veniturile nete ale persoanei sau familiei care contracteaza creditului nu pot depasi urmatoarele valori: 8.000 lei net/persoana, 10.000 lei/ familie cu doi membri sau familie formata din adult si copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim 2 copii.
Varsta maxima a beneficiarilor nu poate depasi 55 de ani.