Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile!

Românii vor primi un nou ajutor de la stat din acest an după ce premierul a anunțat că, anul următor, ajutoarele one-off dispar.
Filip Stan
21 iun. 2024, 18:25
Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile!
Apare un nou sprijin financiar de la stat. Cine sunt românii care vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2024

Schimbare în ceea ce priveşte ajutoarele sociale din 2024. Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată la începutului anului, prin decret, de preşedintele României, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale

„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Voucher de 2.500 lei. Magazinul care vine cu oferta care bate cărucioarele cu reduceri de 65% şi mult aşteptata sacoşă-surpriză

Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

De asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Adio, bani degeaba de la stat! Ajutorul social și alocaţia pentru susținerea familiei se taie din 1 ianuarie. CONDIŢII noi pentru a primi venitul minim de incluziune

Potrivit MMSS, se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, amenzile crescând de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.

„Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control”, precizează ministerul.

În plus, prin noua legislaţie, este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă.

„Noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, se mai spune în postare.,

Ajutoarele sociale în 2024. Beneficiile de asistență socială majorate cu 10,4 %, conform Indicatorului Social de Referință (ISR)

Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie 2024, ca urmare a majorării cu 10,4 % a acestui indicator. Astfel, valoarea ISR crește de la 598 lei, în anul 2023, la 660 lei, anul acesta.

După aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caras Severin se majorează astfel:

  • cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează de la 1.495 lei la 1651 lei;
  • indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc pentru adulți de la 599 lei la 662 lei pentru handicap grav, de la 449 lei la 496 pentru handicap accentuat și pentru handicap mediu de la 72 lei la 80 lei. Și în cazul copiilor, prestația crește de la 359 lei la 397 lei pentru handicap grav, de la 210 lei la 232 lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu;
  • cuantumul minim al indemnizației lunare de acomodare în cazul adopției unui copil se majorează de la 2.034 lei la 2.245 lei, iar valoarea indemnizației de sprijin de la 718 lei la 793 lei;
  • indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează, crește de la 2.871 lei la 3.170 lei;
  • ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați crește de la 646 lei la 714 lei;
  • venitul minim de incluziune (VMI): sprijin pentru incluziune de la 313 lei la 346 lei, lei, respectiv de la 456 lei la 504 lei, în cazul persoanei vârstnice peste 65 ani și sprijin pentru familii cu copii de la 795 lei la 879 lei;
  • alocația lunară de plasament crește de la 1.082 lei la 1.194 lei și de la 1.622 lei pentru copilul cu handicap la 1.791 lei. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin, care crește de la 479 lei la 529 lei.

Plata drepturilor de beneficii de asistență socială, aferente lunii martie 2024, se va efectua în luna aprilie 2024, cu excepția alocației lunare de plasament majorată, care va fi plătită în luna martie 2024.

Ajutoarele sociale cresc, rămâne prea puțină forță de muncă

Reprezentanții mediului de afaceri din Sălaj cer noilor administrații locale să analizeze cu mai mare atenție solicitările referitoare la  ajutoarele sociale.

Ei spun că numărul mare de beneficiari de asistență financiară de la stat reprezintă o problemă majoră, iar angajatorii găsesc cu greu salariați, deși județul are cea mai mare rată a șomajului din zona de nord a țării.

Situația persoanelor asistate social a fost discutată la Instituția Prefectului Sălaj, iar angajatorii au solicitat analizarea dosarelor de ajutor social și decăderea din drepturi a beneficiarilor care nu vor să muncească.

Laurențiu Ghiuruțan: Ştim foarte bine că aceste persoane provin din mediul rural și din comunități de astea mai sărăcuțe – să le spunem așa, pe nume.

Angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, iar în multe comune există zeci de beneficiari ai venitului minim garantat.

Laurențiu Ghiuruțan: Este o lipsă acută de forță de muncă pentru că nu vor. Beneficiază de aceste ajutoare, mai beneficiază de alocații și se mulțumesc cu această chestiune.

Urmează verificări.

Dari Toma, prefectul județului Sălaj: Aici autoritățile statului au obligația să le verifice; de îndată să le suspende. Vă rog, verificați acest lucru lunar.

Autoritățile din domeniul protecției sociale spun că dosarele de ajutor social sunt întocmite de primării.

Lorena Sârca, AJPIS Sălaj: Potrivit legii, noi avem obligația de a prelua aceste dosare, că le preluăm de la primării. Verificarea inițială, acordarea dreptului, toate se stabilesc prin dispoziția primarului.

Există și beneficiari care nu vor să muncească.

Romeo Sârca, directorul adjunct al AJOFM Sălaj: Procentul de dorință de a se încadra, că până la urmă nu s-a finalizat, a fost ceva de genul sub 2-3%.

Beneficiarii venitului minim garantat care refuză locurile de muncă puse la dispoziție vor fi decăzuți din drepturile financiare acordate de stat.

DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
Playtech.ro
Traian Băsescu, despre posibila sursă de finanțare a lui Călin Georgescu: Mă tem că banii sunt din...
DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Prima reacție a lui Călin Georgescu după protestele împotriva lui! Candidatul la prezidențiale a făcut declarații neașteptate
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Rusia refuză compromisul și anunță posibile noi ofensive în Ucraina
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!