Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile!

Românii vor primi un nou ajutor de la stat din acest an după ce premierul a anunțat că, anul următor, ajutoarele one-off dispar.
Filip Stan
21 iun. 2024, 18:25
Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile!
Apare un nou sprijin financiar de la stat. Cine sunt românii care vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2024

Schimbare în ceea ce priveşte ajutoarele sociale din 2024. Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată la începutului anului, prin decret, de preşedintele României, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale

„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Voucher de 2.500 lei. Magazinul care vine cu oferta care bate cărucioarele cu reduceri de 65% şi mult aşteptata sacoşă-surpriză

Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

De asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Adio, bani degeaba de la stat! Ajutorul social și alocaţia pentru susținerea familiei se taie din 1 ianuarie. CONDIŢII noi pentru a primi venitul minim de incluziune

Potrivit MMSS, se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, amenzile crescând de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.

„Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control”, precizează ministerul.

În plus, prin noua legislaţie, este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă.

„Noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, se mai spune în postare.,

Ajutoarele sociale în 2024. Beneficiile de asistență socială majorate cu 10,4 %, conform Indicatorului Social de Referință (ISR)

Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie 2024, ca urmare a majorării cu 10,4 % a acestui indicator. Astfel, valoarea ISR crește de la 598 lei, în anul 2023, la 660 lei, anul acesta.

După aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caras Severin se majorează astfel:

  • cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează de la 1.495 lei la 1651 lei;
  • indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc pentru adulți de la 599 lei la 662 lei pentru handicap grav, de la 449 lei la 496 pentru handicap accentuat și pentru handicap mediu de la 72 lei la 80 lei. Și în cazul copiilor, prestația crește de la 359 lei la 397 lei pentru handicap grav, de la 210 lei la 232 lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu;
  • cuantumul minim al indemnizației lunare de acomodare în cazul adopției unui copil se majorează de la 2.034 lei la 2.245 lei, iar valoarea indemnizației de sprijin de la 718 lei la 793 lei;
  • indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează, crește de la 2.871 lei la 3.170 lei;
  • ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați crește de la 646 lei la 714 lei;
  • venitul minim de incluziune (VMI): sprijin pentru incluziune de la 313 lei la 346 lei, lei, respectiv de la 456 lei la 504 lei, în cazul persoanei vârstnice peste 65 ani și sprijin pentru familii cu copii de la 795 lei la 879 lei;
  • alocația lunară de plasament crește de la 1.082 lei la 1.194 lei și de la 1.622 lei pentru copilul cu handicap la 1.791 lei. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin, care crește de la 479 lei la 529 lei.

Plata drepturilor de beneficii de asistență socială, aferente lunii martie 2024, se va efectua în luna aprilie 2024, cu excepția alocației lunare de plasament majorată, care va fi plătită în luna martie 2024.

Ajutoarele sociale cresc, rămâne prea puțină forță de muncă

Reprezentanții mediului de afaceri din Sălaj cer noilor administrații locale să analizeze cu mai mare atenție solicitările referitoare la  ajutoarele sociale.

Ei spun că numărul mare de beneficiari de asistență financiară de la stat reprezintă o problemă majoră, iar angajatorii găsesc cu greu salariați, deși județul are cea mai mare rată a șomajului din zona de nord a țării.

Situația persoanelor asistate social a fost discutată la Instituția Prefectului Sălaj, iar angajatorii au solicitat analizarea dosarelor de ajutor social și decăderea din drepturi a beneficiarilor care nu vor să muncească.

Laurențiu Ghiuruțan: Ştim foarte bine că aceste persoane provin din mediul rural și din comunități de astea mai sărăcuțe – să le spunem așa, pe nume.

Angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, iar în multe comune există zeci de beneficiari ai venitului minim garantat.

Laurențiu Ghiuruțan: Este o lipsă acută de forță de muncă pentru că nu vor. Beneficiază de aceste ajutoare, mai beneficiază de alocații și se mulțumesc cu această chestiune.

Urmează verificări.

Dari Toma, prefectul județului Sălaj: Aici autoritățile statului au obligația să le verifice; de îndată să le suspende. Vă rog, verificați acest lucru lunar.

Autoritățile din domeniul protecției sociale spun că dosarele de ajutor social sunt întocmite de primării.

Lorena Sârca, AJPIS Sălaj: Potrivit legii, noi avem obligația de a prelua aceste dosare, că le preluăm de la primării. Verificarea inițială, acordarea dreptului, toate se stabilesc prin dispoziția primarului.

Există și beneficiari care nu vor să muncească.

Romeo Sârca, directorul adjunct al AJOFM Sălaj: Procentul de dorință de a se încadra, că până la urmă nu s-a finalizat, a fost ceva de genul sub 2-3%.

Beneficiarii venitului minim garantat care refuză locurile de muncă puse la dispoziție vor fi decăzuți din drepturile financiare acordate de stat.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Când se ia glicemia, de fapt. Momentul ideal când poți să o măsuri pentru a obține valoarea corectă
Capital.ro
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară (VIDEO)
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Grevă de opt ore pe căile ferate din Italia după un atac asupra unui controlor
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi