Apar depozitele bancare Revolut: conturi de economii, doar în lei, remunerate cu dobânda pieței. Circa echivalentul a 100 de milioane de euro sunt așteptați pentru început – Economica.net
”În maximum două trei luni vom da drumul și la depozitele bancare. Ele vor funcționa ca niște conturi de economii, vor fi acordate doar în lei și vor primi o dobândă care va fi stabilită la momentul lansării, în funcție de dobânzile existente pe piață la acea dată”, a declarat pentru Economica.net Gabriela Simion.
Majoritatea economiilor colectate în pușculițele digitale din conturile Revolut sunt în euro, suma totală ridicându-se la 570 de milioane de euro. ”Odată cu lansarea conturilor de economii remunerate cu dobândă, care vor fi doar în lei, ne așteptăm la o contrabalansare a economiilor clienților noștri dinspre euro spre lei. Într-o primă fază, credem că 10%-20% din conținutul acestor pușculițe digitale se va muta în conturi de economii în lei. Dar ne așteptăm și la fonduri noi. Nu este exclus ca parte din acei așa numiți ”bani la saltea” să-și găsească acum locul în noile depozite Revolut”, precizează Gabriela Simion. între 10 și 20% din totalul banilor existenți acum în pușculițele digitale echivalează cu sume cuprinse între 50 și 100 de milioane de euro, sau chiar ușor peste.
Conturile de economii îți permit să depui oricând bani în cont, dar și să retragi oricănd bani, dacă ai nevoie, fără să plătești penalizări. Există o mai mare libertate în utilizarea banilor decât la un depozit la termen, dar rata dobânzii pe care o poți obține este ceva mai mica.
Conturile de economii nu au un termen anume de constituire. O dată deschis un cont, acesta va fi disponibil până când te decizi să-l închizi. Dobânda este plătită de regulă la sfărșitul lunii, în funcție de sumele disponibile în cont în fiecare zi. Din dobândă, banca reține impozitul datorat statului, iar restul banilor sunt virați în contul de economii.
La ora actuală, depozitele la conturile de economii oferite de băncile generaliste din România sunt cuprinse între 1,3%-2% și 2,5% la OTP Bank, BCR și ING Bank, dar pot ajunge și la 3%-4%, 5% sau chiar 4,35%-5,35%, în cazul conturilor de economii oferite de Raiffeisen Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania. Palierul de dobânzi se datoreaza faptului că majoritatea băncilor oferă dobânzi și în funcție de sumele din cont. În funcție de tranșele stabilite de bancă dobânzile la conturile de economii pot să crească sau să scadă.
Clienţii Revolut vor putea să genereze rapoarte privind depunerea declaraţiei pentru veniturile realizate din criptomonede
Clienţii Revolut vor putea să genereze rapoarte în vederea depunerii declaraţiei pentru veniturile realizate din criptomonede, atât prin intermediul super-aplicaţiei financiare, cât şi prin alte platforme de tranzacţionare. Acest serviciu de calcul al impozitelor datorate este furnizat de un partener extern, Koinly, o platformă globală specializată, anunţă aplicaţia financiară. Criptomonedele sunt nereglementate, fondurile nu sunt protejate şi preţul lor este extrem de volatil, iar câştigurile pot fi impozitate.
”Revolut, aplicaţia financiară cu peste 28 de milioane de clienţi la nivel global, din care 2,8 milioane în România, le oferă clienţilor săi din România şi nu numai acces la un serviciu extern de calcul al taxelor şi impozitelor datorate pentru veniturile realizate din criptomonede, la preţuri cu reduceri generoase. Parteneriatul dintre Revolut şi Koinly, o platformă cu renume în domeniu, îi va ajuta pe clienţii români să calculeze mult mai uşor impozitele datorate şi să piardă mai puţin timp cu aceste activităţi, care, de obicei, sunt realizate manual. În prezent, clienţii Revolut pot tranzacţiona peste 100 de criptomonede şi 12 Colecţii Cripto, direct din aplicaţie, sau îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele despre token-uri cu ajutorul cursurilor Learn & Earn. Accesul la acest serviciu extern de calcul al taxelor şi impozitelor datorate pentru veniturile din criptomonede va completa oferta Revolut către milioane de clienţi, la nivel mondial”, anunţă aplicaţia financiară.
Pentru utilizatori, principalul avantaj este rapiditatea cu care se pot genera rapoartele pentru a se stabili nivelul impozitului şi posibilitatea de a avea rapoarte integrate care să analizeze şi tranzacţiile realizate prin alte platforme. Partenerul ales are expertiză în realizarea de rapoarte care acoperă tranzacţii cu peste 1.700 de tokenuri, peste 170 de blockchain-uri, 100 de wallet-uri şi este disponibil în 24 de pieţe.
”Serviciul poate fi accesat din secţiunea Criptomonede a aplicaţiei. Clientul trebuie să apese pe link-ul către platforma Koinly şi să se înregistreze, utilizând SSO (Single Sign-On). După sincronizarea tranzacţiilor realizate cu Revolut, clientul va putea să verifice tranzacţiile identificate şi raportate şi va fi informat în legătură cu preţul final al raportului. Preţul variază în funcţie de numărul de tranzacţii cu criptomonede realizate de client atât în platforma Revolut, cât şi în celelalte platforme selectate de client şi i se aplică un discount care poate ajunge până la 60%”, arată Revolut.
După ce se achită serviciul, clientul poate să descarce raportului şi să îl ataşeze sau să îl integreze în declaraţia de impunere, conform legislaţiei valabile în domeniul fiscal în piaţa unde clientul trebuie să achite impozitul pe veniturile realizate.
„Completarea declaraţiilor şi a documentelor pentru plata impozitului datorat pe veniturile realizate din criptomonede sau alte active digitale este o bătaie de cap pentru mulţi clienţi. Noi am căutat o soluţie cu care să identifice mai uşor tranzacţiile cu cripto, să le consolideze şi să genereze un raport în doar câteva minute. Suntem încrezători că noul serviciu oferit clienţilor prin intermediul parteneriatului cu Koinly va face ca această activitate obligatorie să devină mai uşoară, mai puţin stresantă şi mai accesibilă. Vrem să fim cel mai responsabil furnizor de servicii de tranzacţionare a criptomonedelor, să îi ajutăm pe clienţi să aibă acces la soluţiile Web3 şi să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a industriei, în acord cu prevederile legale. Încurajarea respectării legislaţiei este în centrul activităţilor noastre şi de aceea considerăm că această ofertă este un important pas înainte făcut de Revolut pentru a-i sprijini pe clienţi să se conformeze obligaţiilor fiscale”, spune Mazen Eljundi, global head of Business Criptomonede la Revolut.
Revolut Ltd., companie de origine britanică, pune la dispoziţia consumatorilor un portofoliu extins de servicii financiare, inclusiv criptomonede. Sunt câteva modalităţi de a vinde şi cumpăra criptomonede prin Revolut: clienţii pot configura o limită de tranzacţionare, astfel încât să nu fie nevoiţi să urmărească piaţa, sau pot folosi funcţionalitatea „Cumpărare recurentă” pentru a ţine sub control volatilitatea portofoliului. Există, de asemenea, posibilitatea de a rotunji în criptomonede mărunţişul rezultat din achiziţiile prin aplicaţie, în funcţie de preferinţele fiecărui client. Tokenurile sunt disponibile pentru toţi clienţii, indiferent de plan, iar pentru a beneficia de comisioane mai avantajoase, utilizatorii Standard pot face upgrade la unul dintre planurile plătite. Clienţii pot investi în peste 100 de jetoane cripto.
”Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede şi, de asemenea, recunoaşte că acestea pot să nu fie investiţia potrivită pentru toată lumea. Astfel, Revolut îşi încurajează clienţii să de documenteze despre diferitele criptomonede şi riscurile şi oportunităţile aduse de acestea, înainte de a cumpăra sau de a vinde. Clienţii ar trebui să se informeze din surse independente şi să înveţe diferenţele dintre tokenuri, precum şi să ia în considerare circumstanţele lor personale atunci când cumpără sau vând cripto”, mai arată Revolut.
Revolut este prima aplicaţie financiară care ajută utilizatorii din toată lumea să îşi folosească la maximum fondurile de care dispun. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 28 milioane de clienţi din lume, din care aproape 2,8 milioane din România, folosesc serviciile Revolut pentru a realiza peste 330 de milioane de tranzacţii pe lună.
Koinly este un calculator de taxe pentru active digitale. Este una dintre platformele digitale specializate în calcularea impozitelor pe veniturile din criptomonede. Clienţii îşi pot urmări şi calcula impozitele datorate pentru câştigurile din criptomonede în doar câteva minute şi îşi pot descărca raportul pe baza căruia să îşi completeze declaraţia de impunere conform legislaţiei valabile în aproape 100 de ţări.