”Guvernul a susţinut constant că ieşirea din UE este voinţa poporului. Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii prin a demonstra puterea sprijinului public acum pentru rămânerea în Uniunea Europeană”, se arată în textul petiţiei.
Atrăgând mii semnături în fiecare minut, petiţia a fost lansată la câteva ore după intervenţia televizată a premierului Theresa May de marţi seară, în care şefa executivului îi învinovăţea pe parlamentari pentru eşecul strategiei de ieşire a ţării din blocul comunitar şi le cerea acestora să se pronunţe asupra unei opţiuni finale.
Citeşte şi Brexit: La Bruxelles se caută un plan alternativ pentru ieşirea Marii Britanii din UE
”Este timpul să luăm o decizie. Sunt de partea dumneavoastră”, a spus May, potrivit Agerpres.
Mai mult de 17 milioane de britanici au votat pentru părăsirea UE, cu ocazia referendumului din 2016, în timp ce 16 milioane s-au pronunţat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar, în anul următor premierul Theresa May prezentând intenţia oficială a ţării sale de a ieşi din UE în conformitate cu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
Citeşte şi Scenariile Brexitului. Ce se va întâmpla
Petiţia ”Revocarea articolului 50 şi rămânerea în UE”, de pe site-ul parlamentului britanic, atrăsese deja 706.096 persoane până joi la ora 10:48 GMT, ceea ce a dus la ”căderea” în câteva rânduri a site-ului din cauza numărului mare de accesări, potrivit Agerpres.
Parlamentul britanic este obligat să ia în considerare organizarea unei dezbateri asupra oricărei petiţii care strânge cel puţin 100.000 de semnături.
În 2017, o asemenea dezbatere a avut loc în urma semnării unei petiţii de către 1,8 milioane de persoane care s-au pronunţat împotriva efectuării unei vizite de stat a preşedintelui american Donald Trump în Marea Britanie.