Revolut, banca alternativă preferată de români la serviciile bancare tradiționale, a anunțat lansarea unor servicii inovatoare în 2025, marcând o nouă etapă în evoluția sa. Printre noutăți se numără o rețea proprie de bancomate, credite ipotecare digitalizate și un asistent bazat pe inteligență artificială.
Pentru prima dată, Revolut își va lansa propriile ATM-uri, oferind utilizatorilor acces rapid la numerar. Primul astfel de bancomat va fi instalat la Barcelona, Spania, în această săptămână, urmând ca rețeaua să se extindă în piețele-cheie ale companiei.
Avertismentul Revolut pentru toți clienții săi. Fraudă cu banii de pe card
„Barcelona este un centru tehnologic cheie pentru Revolut, valorificând talentul tehnologic renumit al Spaniei”, a declarat Álex Codina, directorul noului centru tehnologic.
Credite Ipotecare 100% Digitale
Un alt serviciu revoluționar anunțat pentru 2025 este introducerea creditelor ipotecare digitale. Revolut promite un proces rapid și simplificat, eliminând birocrația tradițională și permițând utilizatorilor să acceseze împrumuturi fără a merge la sucursale fizice.
Pentru a ajuta utilizatorii să-și gestioneze finanțele mai eficient, Revolut lansează și un asistent AI inteligent. Acesta va oferi recomandări personalizate, notificări și suport rapid pentru economii și tranzacții.
Această expansiune vine în contextul creșterii rapide a Revolut, care a atins recent pragul de 50 de milioane de clienți la nivel global, dintre care peste 4 milioane sunt din România.
Revolut a introdus recent și 3 noi funcții, integrate în hub-ul de securitate, Revolut Securitate.
Operațiunea este prezentată ca ajutând clienții să-și protejeze fondurile de fraude și în cazul unui furt al telefonului.
Funcțiile noi ajută românii să își blocheze cardurile din caz că ai aplicația Revolut instalată pe telefon, dar și să îți schimbi PIN-ul de la distanță. În cazul în care un client își pierde telefonul sau acesta este furat, este prioritar ca datele de acces la aplicația de banking, datele personale și alte informații importante de pe telefon să fie cât mai bine protejate.
De aceea, Revolut adaugă posibilitatea ca orice client să poată raporta imediat furtul telefonului mobil și să își protejeze informațiile financiare, cu ajutorul funcției Telefon pierdut.
Atacurile sofisticate bazate pe inginerie socială, cunoscute și sub denumirea de phishing, le permit escrocilor să colecteze informații care le pot permite accesul la conturile bancare ale utilizatorilor.
Pentru a preveni aceste situații nedorite, Revolut utilizează autentificarea multifactorială, inclusiv verificările bazate pe date biometrice.
În curând, cu ajutorul funcției „Limitele de tranzacționare” clienții vor putea să stabilească restricții pentru conturile lor, pentru plățile cu cardurile sau transferuri, care se vor reseta la fiecare 24 de ore. Această funcție poate împiedica răufăcătorii să transfere toate fondurile din conturile utilizatorilor, în cazul excepțional în care ar putea avea acces la acestea.
Clienții vor putea modifica aceste limite prin identificare biometrică. „Limite de tranzacționare” și „Protecția fondurilor”, care a fost lansată în 2024, constituie un nivel suplimentar de control.
În luna noiembrie, Revolut a anunțat că a ajuns la 50 de milioane de clienți în întreaga lume. Asta îl face una din cele mai mari bănci de pe planetă, după numărul de clienți, și dacă va continua pe aceeași traiectorie va putea concura într-o zi cu giganți precum Bank of America Corp. sau JPMorgan Chase & Co. după acest indicator.
În România, Revolut, companie fintech cu 4 milioane de clienți pe piața locală, a decis recent să schimbe comisioanele percepute în weekend pentru cursul de schimb valutar.