Schimbarea făcută de ministrul Educației în școlile din România. Ordin pentru anul școlar 2025–2026

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat un nou ordin ministerial care a fost deja publicat în Monitorul Oficial, aducând o serie de schimbări importante în învățământul preuniversitar. Documentul reglementează introducerea a șapte noi programe școlare opționale, ca parte a ofertei educaționale naționale puse la dispoziția elevilor în cadrul curriculumului la decizia școlii.
Mircea Filipescu
13 apr. 2025, 08:53
Schimbarea făcută de ministrul Educației în școlile din România. Ordin pentru anul școlar 2025–2026

Acest demers vine într-un moment în care sistemul educațional românesc trece printr-un amplu proces de modernizare, menit să ofere elevilor oportunități variate de dezvoltare atât pe plan academic, cât și personal. Programele recent aprobate de către ministrul Educației, Daniel David, acoperă o gamă largă de domenii – de la sport și arte, la știință și nutriție – și sunt adaptate în funcție de vârsta și interesele elevilor.

Schimbarea introdusă de ministrul Educației în școli

Printre noutăți se numără:

„Educație prin minibaschet”, un program destinat claselor a III-a și a IV-a, care le oferă copiilor ocazia să învețe prin joc, să facă mișcare și să dezvolte spiritul de echipă într-un cadru prietenos și interactiv.

Pentru ciclul gimnazial, clasele a V-a până la a VIII-a, va fi implementat cursul „Armonie și expresie corporală”, care are ca obiectiv stimularea creativității și a expresivității personale, contribuind la echilibrul emoțional și formarea caracterului.

Elevii din clasa a IV-a vor putea opta pentru programul „Viitorii olimpioni”, axat pe dezvoltarea abilităților sportive și promovarea valorilor precum perseverența, disciplina și fair-play-ul.

Vezi și Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional: „Haideţi să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”

Tot în zona artistică, cursul „Muzică și dans”, destinat elevilor de gimnaziu (clasele a V-a și a VI-a), le va permite acestora să exploreze ritmul, mișcarea și expresia artistică într-un mod creativ și accesibil.

Un alt program sportiv, „Minihandbal – mișcare, joc și fair-play”, va fi introdus în clasele a III-a și a IV-a, încurajând cooperarea, participarea activă și socializarea prin sport.

Pentru copiii mai mici, din clasa pregătitoare și până în clasa a II-a, va fi lansat cursul „Educație nutrițională”, menit să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață echilibrat încă din primii ani de școală.

Iar programul „Aventura cunoașterii Universului” va fi integrat în clasele a V-a și a VII-a, oferindu-le elevilor oportunitatea de a-și cultiva curiozitatea și interesul pentru știință, prin descoperirea fascinantă a cosmosului.

Implementarea acestor programe va începe în anul școlar 2025–2026. Pentru ca aceste inițiative să fie aplicate eficient, responsabilitatea va fi împărțită între Direcția Generală pentru Echitate și Performanță în Învățământul Preuniversitar, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, inspectoratele școlare și fiecare unitate de învățământ în parte.

Această inițiativă face parte dintr-o strategie mai amplă de diversificare a ofertei educaționale din România și marchează un pas important în direcția adaptării școlii românești la nevoile actuale ale elevilor – sprijinind dezvoltarea echilibrată a copiilor din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, intelectual și social.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce să pui în tocănița de cartofi noi ca să aibă un gust aparte. Va ieși o delicatesă
Capital.ro
Interzis la cadouri. Ilie Bolojan a dat lege azi, 14 aprilie. E valabilă în toată țara
Playtech.ro
La ce oră se merge la Denii, în Săptămâna Mare. Obiectul pe care orice credincios trebuie să îl aibă la el
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Președintele țării, asasinat la teatru. Un singur glonț a fost de ajuns
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște 2025. Meteorologii ANM au modificat prognoza meteo
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea în România. Închisoare de până la 5 ani pentru șoferi. Se interzice obținerea unui nou permis de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Buletinul cu cip are 11 funcții noi. Semnezi online, călătorești în UE și scapi de drumuri la ghișeu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren