Schimbarea la Faţă 2024. Se spune că vei avea ghinion tot restul anului dacă pui gura pe acest aliment. Tradiţii şi superstiţii de 6 august

Marți, 6 august 2024, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendar și, anual, pică în postul Sfintei Fecioarei Maria. Ce nu au voie să consume credincioșii în această zi.
Filip Stan
05 aug. 2024, 16:17
Schimbarea la Faţă 2024. Se spune că vei avea ghinion tot restul anului dacă pui gura pe acest aliment. Tradiţii şi superstiţii de 6 august

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea).

În această zi se culeg ultimele plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare. Dacă vremea este însorită şi plăcută, țăranii spun că vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă.

În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujbă. De asemenea, se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „coliva de struguri”, aceste ofrande dăruindu-se în memoria rudelor plecate în eternitate.

Ce să nu mănânci de Schimbarea la Faţă

Schimbarea la Față se sărbătorește în fiecare an pe 6 august, în postul Sfintei Marii. Astfel că, în această zi nu se mănâncă produse de dulce, cu excepția peștelui, la care există dezlegare. De asemenea, după cum se știe din popor, este un aliment complet interzis.

Calendar ortodox 6 august 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Schimbarea la Faţă a Domnului. Este ziua în care scapi de patimi și nu ai voie să te cerţi cu nimeni

De sărbătoarea care este mai cunoscută și ca Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, se face trecerea de la vară la toamnă și marchează coacerea strugurilor. De aceea, pe 6 august se consumă pentru prima dată strugurii, dar nu înainte de a-i duce la biserică pentru a fi sfințiți.

De la această dată, se spune că fructele capătă dulceața. De aceea, se pot consuma mere, pere și prune. Dar, legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, Diavolul, a făcut murele, cunoscute și ca „strugurii diavolului”, care se coc mai devreme.

De aceea, aduce ghinion să mănânce mure de Schimbarea la Față. Creștinii pot să mănânce mai întâi din rodul lui Dumnezeu și abia apoi pot să consume mure, fără să le fie teamă că le fuge norocul.

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos semnifică momentul în care postolii Mântuitorului, de pe muntele Taboor, s-au convins că el este, într-adevăr, Fiul lui Dumnezeu. Atunci când se ruga, chipul i s-a luminat și strălucea, iar hainele s-au făcut albe.

Zile libere 2024-2025. Mai multe libere pentru această categorie de bugetari, avem calendarul oficial

De asemenea, au observat doi bărbați cu care au stat de vorbă, marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Se spune că cine nu respectă această sărbătoare, se va usca și va fi galben precum florile, pentru că va păli precum ele.

De altfel, se crede că cine spală haine, se va umple de ploșnițe și de păduchi. Fetele care aleg să facă această sarcină, nu le va mai crește părul, așa cum nici iarba nu va crește. O altă superstiție i-ar putea  speria pe unii.

De exemplu, o învățătură presupune că cel care nu-și vede umbra capului la începutul soarelui, nu va trăi până la sfârșitul anului. În schimb, se crede că femeile însărcinate care prăznuiesc ca atare această sărbătoare, vor avea parte de o naștere ușoară.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Țara care nici nu vrea să audă de animalele din România. A interzis total importul
Capital.ro
Se confiscă toți banii. Rămâi pe loc fără cont bancar: Statul a demarat procedura
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
AVERTISMENT pentru toți românii cu bani pe card. NU MAI FACEȚI ASTA!
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Viața la bloc. Doar Ceaușescu mai făcea așa ceva. Măsură intră în vigoare azi, 5 august
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
💣 în showbiz! Bogdan Vlădău și Gina Chirilă au divorțat după 7 ani de mariaj!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Avertizare de cod galben de ploi și vijelii pentru 10 județe până marți
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Decesele în Ucraina, aproape triple față de nașteri în prima jumătate a anului 2024
MediaFlux
SUMA DUPĂ RECALCULARE! Poștașii aduc FLUTURAȘII de PENSIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!