Schimbarea radicală de la Ministerul Muncii pentru toţi angajaţii şi angajatorii. Totul, cu un singur click!

Românii au din nou acces la propriile lor date, vechime, taxe și nu numai. Totul este posibil prin Reges, un fel de Carte de Muncă online.
Filip Stan
26 apr. 2025, 15:11
Schimbarea radicală de la Ministerul Muncii pentru toţi angajaţii şi angajatorii. Totul, cu un singur click!

După 15 ani de „ceață”, salariații din România își vor putea vedea în sfârșit propriile contracte, salarii și vechimea, după o măsură extrem de utilă promovată de Ministerul Muncii.

Reges-Online, noua platformă digitală care înlocuiește Revisal, le oferă în premieră angajaților din România acces direct la datele lor de muncă. După mai bine de un deceniu de lipsă totală de transparență, românii vor putea verifica singuri dacă angajatorii le-au declarat contractele, dacă le-au fost plătite contribuțiile și își vor putea descărca extrase oficiale despre vechimea în muncă.

Începând cu anul 2010, odată cu dispariția Cărților de Muncă și lansarea procesului de digitalizare prin Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), angajații din România au fost complet deconectați de la propriile date de muncă. Salariul oficial, vechimea, poziția ocupată, programul de lucru – toate aceste informații au rămas accesibile doar angajatorilor și inspectoratelor teritoriale de muncă.

Peste 15 ani, salariații nu au putut vedea ce au raportat angajatorii în numele lor, dacă au existat greșeli, omisiuni sau chiar fraude. Reges-Online vine să repare acest imens neajuns, oferind în sfârșit fiecărui angajat acces propriu și sigur la propriile date.

Ministerul Muncii oferă acces personal la toate datele din contracte

Noul sistem Reges-Online, aflat în fază finală de implementare, vine cu o interfață dedicată salariaților, accesibilă pe mobil și desktop. Prin intermediul contului personal – de preferat creat cu identitatea digitală ROeID – angajații vor putea:

  • vedea toate contractele de muncă, active și încheiate;
    verifica dacă informațiile din contract sunt corect înregistrate, inclusiv salariul, funcția, norma de lucru și programul;
    consulta istoricul modificărilor (de exemplu, treceri de la normă întreagă la part-time, majorări de salariu, schimbări de funcție);
    descărca extrase oficiale, pentru a dovedi vechimea sau alte informații cerute în relația cu statul ori cu angajatorii.
    Accesul va putea fi obținut și prin intermediul unor terminale disponibile la ITM-uri, dar cea mai simplă cale rămâne autentificarea online cu ROeID.

Notificări la orice modificare și posibilitatea de a semnala erori

Reges-Online va notifica automat angajații atunci când angajatorii operează modificări în raportul de muncă – cum ar fi o creștere salarială, schimbarea programului de lucru sau încheierea contractului.

În plus, dacă angajatul sesizează o eroare sau o omisiune, va putea transmite direct din aplicație o solicitare de corectare către angajator. În lipsa unui răspuns în termen de 15 zile lucrătoare, se va putea depune o sesizare oficială la ITM, tot prin intermediul platformei.

Această funcționalitate este esențială pentru creșterea transparenței și responsabilității în relația de muncă, dar și pentru a descuraja eventualele practici incorecte din partea angajatorilor.

Extrase oficiale, recunoscute de instituții

O altă funcție extrem de utilă este posibilitatea de a genera extrase oficiale din registru, echivalente cu documentele emise de angajatori. Acestea pot fi folosite pentru:

  • dovada vechimii în muncă;
    obținerea de credite, indemnizații sau alte drepturi sociale;
    completarea dosarelor de pensionare ori pentru concursuri.
    Extrasele pot fi generate fie per angajator, fie centralizat (cu toate contractele încheiate), iar sistemul va permite ca salariul să apară sau nu, în funcție de alegerea utilizatorului.

Angajații cu cont în Reges-Online vor fi notificați instant cu privire la datele introduse de operatorii sistemului. Ce înseamnă asta pentru angajator

Platforma Reges-Online aduce o schimbare importantă pentru angajați, oferindu-le acces direct la propriile contracte de muncă și istoricul acestora din 2006 încoace. Salariații care își creează cont vor primi notificări instant despre orice modificări operate de angajatori în sistemul electronic – de la schimbări salariale și sporuri, până la suspendări sau încetări de contract. Această transparență obligă angajatorii să fie mai atenți la datele introduse în registru și să respecte ordinea operațiunilor, putând genera un volum mai mare de muncă pentru departamentele de resurse umane și potențiale conflicte de muncă în cazul neregulilor constatate.

Ministerul Muncii, anunţ de ULTIMĂ ORĂ. Când se plătesc alocaţiile, indemnizaţiile, ajutoarele sociale şi pensiile în mai 2025

De reținut, pe scurt:

  • Angajații vor putea vedea imediat schimbările privind salariul, sporurile, tipul contractului, suspendările sau încetările, având astfel o transparență crescută asupra relației de muncă.
    Angajatorii trebuie să acorde mai multă atenție datelor introduse în sistem și ordinii operațiunilor.
    Accesul în Reges-Online poate duce la constatarea mai facilă a unor discriminări salariale, funcționând ca un catalizator pentru implementarea transparenței salariale cerute de o directivă europeană ce trebuie transpusă până în vara lui 2026.
    Dobândirea accesului la registrul electronic al salariaților nu s-a putut face în vechiul Revisal din cauza limitărilor tehnice, însă noua platformă, Reges-Online, a fost gândită și cu o interfață pentru angajați. Astfel, cei care își fac cont în Reges-Online au acces la contractele lor de muncă active și la cele inactive, angajații putând să vadă istoricul până în 2006.

Odată dobândit accesul în cont, angajații vor primi inclusiv notificări în ceea ce privește modificările pe care angajatorii le operează în sistem în ceea ce privește contractele lor de muncă, în ceea ce privește suspendările sau încetările de contracte. Notificările vin pe e-mailul cu care angajatul s-a înregistrat, precum și în aplicația mobilă folosită, dacă angajatul a instalat-o. Altfel spus, angajații (cu cont!) vor afla de îndată ce date au introdus în angajatorii în Reges și dacă acestea corespund celor discutate/negociate anterior ori dacă introduc modificări ce nu au fost deloc discutate.

De pildă, angajații vor afla instant dacă s-a operat o modificare a salariului, o modificare a sporurilor primite sau altor adaosuri ce apar în Reges, vor afla instant dacă s-a modificat tipul contractului, norma de muncă, repartizarea timpului de muncă (și vor vedea, concret, în ce constă modificarea – fie că vorbim de salariu sau altceva), dacă contractul lor a fost suspendat dintr-un motiv sau altul (de exemplu, în cazul concediilor medicale sau al absențelor nemotivate), data cu care a fost încetat contractul ș.a. asemenea.

De ce este important acest lucru pentru angajatori? Pe de o parte, este un semn de exclamare în cazul celor care nu au fost niciodată complet transparenți cu angajații lor. Pe de altă parte însă, angajații vor putea să vină să ceară lămuriri nu doar pentru ceea ce reprezintă abuzuri, ci și pentru date introduse greșit ca urmare a erorii umane, chiar dacă datele introduse vor fi spuse rectificării ulterior.

Ministerul Muncii, ORDINUL care vizează angajaţii şi salariaţii din România, ce se schimbă în Revisal. DOCUMENT de ultimă oră

Ca atare, această facilitate a Reges-Online înseamnă necesitatea de oferi atenție sporită informațiilor introduse în registru, fie că ele sunt introduse de prestatorii de servicii, fie de un angajat propriu al angajatorului; înseamnă, de asemenea, că departamentele de resurse umane se vor confrunta cu un volum semnificativ mai mare de muncă rezultat tocmai din nevoia angajaților de a primi explicații pentru cele pe care le regăsesc (și, eventual, nu le înțeleg) în registrul de evidență. Facilitatea oferită de noul registru pentru salariații cu cont înseamnă și necesitatea angajatorilor și prestatorilor de servicii de a acorda o atenție deosebită ordinii operațiunilor – modificările ce trebuie făcute prin acord cu salariatul trebuie operate în registru ulterior înțelegerii părților și semnării actului adițional, iar nu invers (noul Reges îi poate tenta însă pe operatori să procedeze invers, întrucât oferă posibilitatea generării unui act adițional – despre asta însă, într-un articol viitor).

NF_REGES

Accesul instant la aceste informații va însemna însă și riscul unor situații ce pot vira foarte ușor în zona conflictelor de muncă atunci când angajatorii refuză discuțiile sau nu oferă suficiente explicații angajaților. Trebuie menționat și că Reges-Online prevede un mecanism intern de notificare a angajatorului de către angajat cu privire la neregulile constatate de acesta din urmă în registru, unde, în lipsa unui răspuns, notificarea va merge mai departe, cel mai probabil, direct la Inspecția Muncii.

E de așteptat, totodată, ca angajații cu cont în Reges-Online să ajungă să-și compare propriile evidențe și să ajungă la constatări precum existența unor discriminări salariale sau de alt tip în contextul relațiilor de muncă. Accesul la Reges-Online este, practic, un motiv în plus pentru angajatorii care nu s-au apucat încă să facă ordine în politicile salariale și de beneficii să nu mai amâne acest lucru până în 2026 – când trebuie transpusă directiva privind transparența salarială.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte