Ce îi aşteaptă pe români de la 1 IULIE 2020. Se anunţă SCHIMBĂRI IMPORTANTE

Se anunţă schimbări importante pentru români, de la 1 iulie 2020. O veste bună este că tarifele reglementate la energie electrică vor scădea. La 1 iulie se vor liberaliza prețurile la gaze naturale, iar 3,4 milioane de consumatori casnici, care sunt acum alimentați în sistem reglementat vor trece în piața liberă. Şi unii bugetari au parte de creşteri salariale, iar cardul de sănătate devine din nou util atunci când nu se blochează sistemul. Nu în ultimul rând, se anunţă schimbări importante şi pentru şoferi sau aspiranţi la această titulatură. 
Romania TV
30 iun. 2020, 19:19
Ce îi aşteaptă pe români de la 1 IULIE 2020. Se anunţă SCHIMBĂRI IMPORTANTE

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE 2020. Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020. Piața va fi astfel complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021.

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE 2020. Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020, când au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy.

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE 2020. „Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienţi casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%”, potrivit comunicatului.

ANRE aminteşte că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate.

Schimbări de la 1 IULIE 2020. Clienții casnici trebuie să își aleagă furnizor de la 1 ianuarie 2021. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Citeşte şi Nelu Tătaru: Relaxarea de la 1 iulie, înlocuită cu restricţii. Restaurantele NU se deschid, iar anumite zone intră în carantină

„Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă şi modalităţile de informare a clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.)”, mai spun reprezentanţii ANRE.

Schimbări de la 1 IULIE 2020. Liberalizarea prețurilor la gaze de la 1 iulie. La 1 iulie se vor liberaliza prețurile la gaze naturale, iar 3,4 milioane de consumatori casnici, care sunt acum alimentați în sistem reglementat vor trece în piața liberă.

Trebuie să știți că factura de gaze este formată din: prețul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz (nesemnificativă pentru consumul casnic) și TVA. Acum, toate sunt reglementate de stat. De la 1 iulie se va schimba doar prețul gazului ca atare și marja furnizorului. Acum, în factura dvs, prețul gazului este de 68 de lei/MWh (sau 6,8 bani kWh) pentru ce este producție curentă, circa 90 de lei pentru gaze extrase din depozite (înmagazinate anterior), plus o componentă de ajustare din trecut pentru furnizori. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrat populației la 6,8 bani kWh, din producția curentă, iar restul, din înmagazinare, la circa 9 bani.

După liberalizare, acest preț al „mărfii gaz”, în care intră și marja furnizorului, nu va mai fi impus de stat, ca acum, prin ANRE, iar furnizorii de gaze vor avea prețuri de piață. Toate celelalte componente ale facturii: tariful de distribuție, de transport, acciza, TVA, case se adaugă prețului „mărfii gaz” în factura dvs rămân reglementate de stat.

LIBERALIZARE PREŢ GAZE. CE TREBUIE SĂ FACI DE LA 1 IULIE. Fiecare client casnic ar trebui, în teorie, să încheie un nou contract de furnizare, în condiții de piață concurențială, cu actualul furnizor sau cu oricare altul, până la data de 1 iulie. Consumatorii au primit deja, iar cei care nu, vor primi în această lună, scrisori de informare. Le pot accepta, și se vor semna contracte noi, cu aceiași furnizori, le pot respinge fără să anunțe și vor semna contracte cu alți furnizori sau pot să nu facă nimic. În ultimul caz, trebuie să ştiţi că alimentarea cu gaze NU va fi oprită, iar furnizarea se va face, timp de un an de zile, începând cu 1 iulie, la prețurile din oferta furnizorului dvs pe care NU ați acceptat-o. Iar, oricând după 1 iulie, puteți semna un alt contract cu acest furnizor sau cu altul, fără costuri suplimentare. 

Citeşte şi Liberalizarea preţurilor la gaze, în dezbatere la Forumul Energiei Online

Schimbări de la 1 IULIE 2020 pentru şoferi.

Începând cu 1 iulie 2020 se modifică şi CODUL RUTIER.  Iată care sunt cele mai importante modificări aduse codului rutier:

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE PENTRU ŞOFERI. Obligativitatea terminării celor 10 clase

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE PENTRU ŞOFERI. Potrivit noului cod rutier, toți cei care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Astfel, codul rutier 2020 schimbă regulile pentru viitorii candidați ce se înscriu la cursurile unei școli de șoferi. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE PENTRU ŞOFERI. Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic. Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.

Reglementările care intră în vigoare de la 1 iulie 2020 îi vizează și pe cei care dețin deja permis de conducere.

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE PENTRU ŞOFERI. În special cei mai în vârstă. Astfel, cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că aceștia prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sănătate. Așadar, medicul este cel care urmează să consulte și să hotărască dacă șoferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE PENTRU ŞOFERI. De asemenea, cei care au probleme cardiace sau diabet vor obține mai greu permisul auto începând cu 1 iulie 2020. 

Citeşte şi COD RUTIER 2020. Noi amenzi auto, veşti proaste pentru şoferi. De când se aplică

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE 2020. De la 1 iulie, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar va beneficia de măriri salariale, astfel că din luna august aceștia vor încasa salarii mai mari, se arată în două acte normative publicate în urmă cu câteva luni, în Monitorul Oficial. Este vorba despre angajați precum kinetoterapeuți, asistenți sociali, farmaciști sau psihologi.

Două acte normative care stabilesc creșteri salariale pentru angajații din sistemul sanitar intră în vigoare la data de 1 iulie 2020. Este vorba despre Legea nr. 64/2020 și Legea nr. 51/2020.

Practic, Legea nr. 64/2020 stabilește că, de la 1 iulie, fiziokinetoterapeuții și bioinginerii medicali pot ajunge la un salariu de maximum 5.976 de lei, dacă lucrează în unități clinice. De asemenea, cei care asigură serviciile de ambulanță, primiri urgențe și terapie intensivă vor ajunge la un salariu de cel mult 6.376 de lei. Nu în ultimul rând, specialiștii enumerați anterior din unitățile sanitare și de asistență medico-socială vor avea un salariu de maximum 5.677 lei, anunţă avocatnet.ro

Citeşte mai multe AICI

SCHIMBĂRI DE LA 1 IULIE. Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie. Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, excepţie făcând serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate. Acestea pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până în 30 septembrie, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente”, arată CNAS, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit sursei citate, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate) conţine o serie de alte măsuri aplicabile până la 30 septembrie, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2:

– consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră;

– consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere;

– în urma consultaţiilor acordate la distanţă medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică;

– medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile;

– pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare; mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraţilor.

SCHIMBĂRI 1 IULIE. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă anunţă noi măsuri de la 1 iulieComitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 32, cea mai dură măsură fiind cea de ridicare a autorizației pentru organizatorii de evenimente care nu respectă restricțiile.

Printre cele mai importante măsuri din hotărârea CNSU se regăsește propunerea instituirii sancțiunii complementare de suspendare a autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară.

Prin aceeași Hotărâre au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități.

De asemenea, CNSU a luat decizia de a menține lista statelor aflate în „zona verde”, pentru care nu mai există obligația izolării la domiciliu pentru cetățenii care vin în România din respectivele țări, aprobată prin Hotărârile numărul 29 și 31.

– În Hotărârea nr. 32 din 29 iunie rivind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după 1 iulie, precum şi instituirea excepţiei de la măsura carantinării / izolării pentru unele ţări din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European se arată că lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei la locuinţă/locaţia aleasă elaborată de INSP şi aprobată de CNSU prin Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 cu modificările şi completările ulterioare prin Hotărârea nr. 31 din 23.06.2020, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, în document scrie că măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 în vigoare la data prezentei hotărâri se propun a se modifica şi completa după cum urmează:

– activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică;

– instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi a evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate;

– permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condiţiilor stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii şi aplicabile pentru Liga I de fotbal;

– permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii;

– permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice desfăşurate în aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane şi sub supravegherea unui medic epidemiolog;

– permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară;

– înlocuirea noţiunii de „triaj epidemiologic” cu „triaj” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Protest spontan în Senat împotriva tăierilor de posturi anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!