Schimbări în noua lege a pensiilor. Sunt vești bune pentru mai mulți pensionari din România. Aceștia ar putea primi totuși o mărire a pensiei de la începutul anului.
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate vor beneficia de o majorare a indemnizației pentru însoțitor, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară.
Indemnizația de însoțitor reprezintă reprezintă 50% din salariul minim brut și este suportată integral din bugetul de stat. Cum salariul minim se mărește de la 1 ianuarie de la 3700 de lei la 4.050 lei, și indemnizația pentru însoțitorii persoanelor cu handicap va crește de la 1850 la 2050 lei, adică acești români vor primi cu 175 de lei mai mult începând cu anul următor, potrivit ziaruldeiași.ro.
Potrivit legii în vigoare, pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, pe lângă pensie, și la o indemnizație pentru însoțitor. Această pensie de invaliditate se acordă persoanelor care au contribuit la sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care nu mai pot munci din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, cât și a altor boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
Invaliditatea este clasificată în trei grade, cea de gradul I fiind definită, conform art. 62 din lege, prin deficiențe funcționale grave și capacitate de autoservire pierdută.
Conform noii legi a pensiilor, de la 1 ianuarie 2025 se modifică modul de calcul al indemnizației pentru însoțitor, raportând-o la salariul minim brut, și permite și cumularea pensiei cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.
De asemenea, noile reglementări clarifică procedura pentru cei care beneficiază de pensie în mai multe sisteme de asigurări sociale, specificând că indemnizația este plătită de ultimul sistem de asigurare. În cazul sistemelor de pensii care nu sunt integrate în cel public, sumele acordate sunt compensate lunar din bugetul de stat.
Potrivit noilor reglementări, pensionarii care beneficiază de pensii de invaliditate trebuie să meargă periodic în fața comisiilor medicale până la vârsta standard de pensionare. Cei care nu se prezintă la aceste controale se vor alege cu pensia suspendată.
De pensia de invaliditate pot beneficia și elevii, ucenicii sau studenții care nu mai pot munci din cauza unui accidentde muncă sau a unei boli.
De asemenea, angajații români care lucrează în străinătate din dispoziția angajatorilor români pot beneficia de pensie de invaliditate dacă au suferit un accident de muncă.