Schimbări importante la pensii private. Sunt vizate contribuţiile a circa 8 milioane de români

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private. Modificările vizează eliminarea comisionului aplicat pe contribuțiile oamenilor, reducerea comisionului de administrare. De asemenea, se încurajează investiţiile în proiecte strategice ale României, inclusiv cele finanțate prin PNRR.
Filip Stan
09 dec. 2022, 10:41
Schimbări importante la pensii private. Sunt vizate contribuţiile a circa 8 milioane de români

Guvernanţii vor să determine administratorii de pensii private să fie mai precauți atunci când investesc banii celor 8 milioane de români care cotizează obligatoriu 3,75% din salariu, dar și să creeze posibilitatea de a vedea din timp atunci când apar probleme și să intervină în sprijinul contributorilor. Este principalul aspect care reiese dintr-un proiect de OUG gândit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), adoptat de Guvern, scrie Economica.net.

Actul normativ își propune, de asemenea, să introducă mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, dar și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. Nu în ultimul rând, investițiile riscante în capital privat, denumite private equity, sunt limitate la 1% din active și doar la România sau țările UE, cu posibilitatea ca procentul să urce la 3% doar în cazul în care sunt vizate companii unde acționar este statul român sau 5% dacă este vorba de proiecte prin PNRR.

Citeşte şi: De la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare majorările de pensii și salarii. Ce categorii de români sunt vizate, de fapt

Ordonanța modifică legea 411/2004, care reglementează funcționarea sistemului de pensii private și care are deja aspecte anacronice în contextul în care au trecut 14 ani de la lansarea sistemului și, în plus, întreaga lume trece prin schimbări majore, după cum susțin autorii.

„Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare”, subliniază documentul citat.

Citeşte şi: Economistul Mircea Coşea, despre creşterea pensiilor şi salariilor: „Nu va rezolva situaţia. Există o lipsă de performanţă în economie”

O măsură  importantă este introducerea în premieră a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor. Astfel, OUG prevede introducerea următoarei obligații: „ Consiliul este responsabil cu constituirea unui comitet de investiții și a unui comitet de remunerare care au obligaţia de a înainta anual acestuia sau ori de câte ori este cazul rapoarte privind activitatea desfășurată.”

De asemenea, se stabilește „obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni”.

Una dintre schimbările importante vizează și limitarea la 1% a investițiilor în private equity, în contextul volatilității lor crescute. Doar în situația în care fondurile investesc în companii strategice, la care acționar este statul român, procentul poate urca la 3% și chiar la 5%, dacă este vorba de proiecte prin PNRR.

 

Schimbări la pensii private. Se elimină comisionul pe contribuții, restricții la investițiile riscante și stimulente pentru cele prin PNRR

Noua legislație prevede și eliminarea comisionului aplicat pe contribuții, dar și reducerea comisionului de administrare de la 0,5% din activul total la doar 0,2% pe lună. La acesta se mai adaugă un comision calculate în funcție de performanțele fondului, astfel:

“ 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!