„În fiecare an, începând cu luna august, deţinătorii de structuri de cazare din România pregătesc următorul sezon turistic. Un element important care determină cererea de servicii turistice este structura anului şcolar deoarece majoritatea celor care îşi petrec concediile în ţară au copii, dintre care cel puţin un copil este cuprins într-o formă de învăţământ”, arată FPTR într-un comunicat.
În luna februarie a acestui an a fost emis de către Ministrul Educaţiei Naţionale Ordinul nr. 3191/20.02.2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, care stabileşte iînceperea şcolii în data de 9 septembrie 2019, cu o săptămână mai devreme decât în anul 2018, precizează patronatele.
„La acea dată, FPTR a contestat acest ordin, dar demersul nostru a fost neglijat de Ministerul Turismului şi nu a fost susţinut de alte organizaţii din turism, ordinul în discuţie rămânând în vigoare, poziţia Ministrului Educaţiei fiind făcută publică în cadrul unei întâlniri la Suceava. Vă informăm că în data de 30 iulie 2019, FPTR a depus la Ministerul Turismului adresa nr. 1361 prin care solicitam intervenţia Ministrului Turismului la Ministrul Educaţiei Naţionale, eventual în cadrul Comitetului Interministerial pentru a susţine data de 14 septembrie, ca dată optimă de începere a anului şcolar 2020, data agreată şi de patronatele din turism”, mai spun reprezentanţii FPTR.
Premierul Viorica Dăncilă a rugat-o, miercuri, în şedinţa de Guvern, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, să ia în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie.
„Vă rog, doamnă ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie. Cred că şi aceasta este o măsură aşteptată de elevi”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Patronatele din turism au reclamat că au pierderi pentru că anul şcolar începe mai devreme decât în alţi ani.