Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Haos în Educație înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vineri, 9 iunie, ar fi trebuit să se încheie situația școlară a absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și perioada de înscriere la examenele naționale. Mulți elevi nu au însă situația școlară încheiată și nu s-au putut înscrie la examen. În aceste condiții, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a fost prelungită perioada de înscriere până la 13 iunie.
Alina Andrei
08 iun. 2023, 12:53
Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă, joi, că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureat a fost prelungită până în 13 iunie. De asemenea, probele de competență la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfășura cu două zile întîrziere, respectiv între 14 – 23 iunie.

”Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

De asemenea, din cauza decalărilor impose de greva din Educație, ministrul Ligia Deca a anunțat și schimbarea calendarului examenului de Bacalaureat.

Probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat vor începe în 14 iunie, adică cu două zile mai târziu decât fusese stabilit inițial, și se vor încheia în 23 iunie.

”Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică”, a mai spus Ligia Deca.

Anunțul ministrului educației vine după ce Ordinul ministrului Educaţiei pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, anunţă Ministerul Educaţiei.

Ordinul prevede că ”în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”. Cu alte cuvinte, mediile elevilor pot fi încheiate dacă elevii au cel puțin două note la o materie, chiar dacă regulamentul cadru prevedea mai multe note.

De asemenea, ordinul semnat de Ligia Deca mai prevede că ”în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”.

Citește și: Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare

”Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta”, a transmis Ministerul Educației.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Plimbări călare de Dragobete la un centru de echitație din Gorj
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania