Schimbări importante pentru firme în 2025. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), începând cu 1 ianuarie, a intrat în vigoare o nouă versiune a codului CAEN. Reprezentanții ONRC precizează într-un comunicat de presă că nu există un termen limită sau sancțiuni pentru actualizarea acestuia.
„Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităţilor din Economia Naţională, aprobată prin Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 377/17.04.2024. Această schimbare presupune ca societăţile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF) să-şi actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare”, au transmis reprezentanții ONRC într-un comunicat.
Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții ONRC, începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii vor trebui să completeze Cererea de înregistrare în registrul comerțului (original), în care vor menționa obiectul principal de activitate conform CAEN Rev. 3.
Această cerere poate fi depusă online prin intermediul portalului RECOM, la ghișeul Registrului Comerțului sau poate fi trimisă prin serviciile poștale sau de curierat, urmând ca soluționarea să fie realizată de registratorul din registrul comerțului. Oficiul Registrului Comerțului va emite, gratuit, un nou certificat de înregistrare, precum și informații actualizate din registrul comerțului.
Potrivit reprezentanților ONRC, în procesul de actualizare a obiectului de activitate conform CAEN Rev.3, persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea înregistra un număr maxim de 5 clase de activități conform codului CAEN, iar întreprinderile individuale vor putea înregistra până la 10 clase de activități conform aceleași clasificări, potrivit capital.ro.
Reamintim că noul Nomenclator CAEN Rev. 3 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, iar această schimbare impune fimelor din România să completeze și să depună o cerere de actualizare a codului CAEN, folosind formularele și instrucțiunile puse la dispoziție de Registrul Comerțului.
Aceste schimbări au rolul de a simplifica procesul de actualizare a codului CAEN, în conformitate cu standardele economice și tehnologice actuale, care generează în mod constant noi activități și produse, depășind relevanța celor deja existente.
Citește și Încă o afacere de zeci de milioane de euro se închide în România. Urmează concedieri