7 schimbări majore care se produc în corp după 30 de ani. Metode sigure de prevenire a îmbătrânirii premature

Pentru mulţi dintre noi, înaintarea în vârstă nu este chiar un motiv de bucurie chiar dacă mai avem mulţi ani de trăit în faţă. Cu fiecare an care trece, în corp se produc schimbări ireversibile care sunt dificil de gestionat pentru majoritatea dintre noi.
Irina Dumitrescu
15 mai 2023, 10:54
7 schimbări majore care se produc în corp după 30 de ani. Metode sigure de prevenire a îmbătrânirii premature

Multe schimbări în corp se observă începând cu vârsta de 30 de ani. În păr încep să se strecoare primele fire albe, şansele de a rămâne gravidă scad uşor, uşor, piele începe şi ea să-şi piardă puţin câte puţin din elasticitate, iar la colţurile ochilor îşi fac simţită prezenţa primele riduri.

Schimbări în corp după vârsta de 30 de ani

1. Șansele de a rămâne însărcinată scad simţitor

Una dintre cele mai mari preocupări după vârsta de 30 de ani (în special pentru femei) este problema fertilității. Mulți dintre noi amână să aibă copii dedicând mai mult timp carierei şi strângerii de bani.

Potrivit medicului Brian A. Levine, cercetător la CCRN (lideri în cercetarea fertilităţii), femeile nu sunt toate la fel din punct de vedere al fertilităţii. Totuşi, el sugerează că fertilitatea feminină începe să intre în declin încă de la 32 de ani.

El notează faptul că „a avea o mulțime de ovule nu înseamnă că fertilitatea ta este sănătoasă. Calitatea ovulelor este controlată de mai mulți factori; totuși, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovulele lor sunt mai expuse riscului de a avea cromozomi anormali care le scad calitatea. Acest lucru poate influenţa fertilizarea și este, de asemenea, principala cauză a avortului spontan”.

Doctor Levine spune, însă, că femeile care nu se simt, totuşi, pregătite să aibă copii la 20 de ani pot adopta un stil de viață sănătos care va ajuta la menținerea fertilității până la 30 de ani: „evitarea alimentelor precum orezul alb și zahărul alb care provoacă inflamație, precum și limitarea obiceiurilor toxice, cum ar fi consumul de prea mult alcool, toate vor avea un impact pozitiv asupra fertilității feminine”.

Citeste si Cinci motive întemeiate să mănânci cireşe după vârsta de 40 de ani

2. Părul începe să se rărească, ba, chiar să se grizoneze

Potrivit dermatologului american Sejal Shah, chiar și sprâncenele sunt afectate! Odată cu înaintarea în vârstă, atât părul de pe cap, cât şi sprâncenele se subţiază și încep să încărunţească. Ba, mai mult, sprâncenele pot schimba ușor poziția.

3. Oasele încep să devină mai fragile

Potrivit doctorului ginecolog Hodon, „la 30 de ani, oasele sunt cele mai puternice, pierderea densităţii osoase după această vârstă ducând la fracturi”.

4. Metabolismul încetinește

Potrivit doctorului Hodon, încetinrea metabolismului are, printre multiplele sale consecinţe, încărunţirea părului şi apariţia ridurilor fine, potrivit theghanareport.com

5. Ridurile încep să apară

Potrivit dermatologului Joshua Zeichner, „reînnoirea celulelor pielii începe să încetinească” la 30 de ani, la fel și producția de colagen. Dr. Ziechner spune că este „momentul ideal să adaugi un retinoid topic la rutina ta anti-îmbătrânire de seara”, care va ajuta la stimularea producției de colagen prevenind apariţia ridurilor.

Specialistul adaugă că acneea tinde să devină mai puțin problematică la vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, pielea tinde să rămână grasă.

6. Ciclul menstrual s-ar putea schimba

Dr. Hodon spune că „scăderea nivelului hormonilor estrogen și progesteron afectează ciclul menstrual, lucru care poate avea drept consecinţe menstruaţii neregulate. Unele femei chiar încep perimenopauza, stadiul de dinaintea menopauzei, mai devreme de 30 de ani. Această etapă include, de asemenea, cicluri menstruale variate, schimbări de dispoziție și infertilitate”.

7. Riscul de îmbolnăvire creşte

Potrivit doctorului Raymond J. Tesi, pe măsură ce înaintăm în vârstă apare un fenoment numit „inflammaging” (adică inflamația care apare odată cu vârsta) şi care provoacă „boli legate de vârstă”, cum ar fi cancerul.

Se datorează faptului că suma totală a anilor de inflamație cronică are ca rezultat o biologie patologică. Așadar, inflamația începe devreme, dar consecința inflamației devine relevantă clinic pe măsură ce înaintăm în vârstă”, explică Tesi.

Citeste si Prof Constantin Dulcan explică ce se întâmplă în corpul nostru când suntem stresați: „Este o traumă chimică, fizică, psihică și creează un teren optim dezvoltării bolilor inflamatorii”

Dr. Tesi vine şi cu o serie de recomandări pentru prevenirea riscului de dezvoltare a acestui tip de inflamaţie:

  • Renunţă la fumat! Fumatul accelerează inflamația;
  • Controlează-ți greutatea! Obezitatea creşte riscul de inflamaţie;
  • Fă sport regulat! Sportul stimulează procesul biologic de oprire a inflamației cronice;
  • Dormi 7-8 ore pe noapte şi redu nivelul de stres!

 

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total, cel puțin pe net
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită oficială la Beijing pentru prima dată de la începutul invaziei ruse
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!