Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Patru asociaţii de elevi consideră lipsite de substanţă discuţiile pe tema propunerilor de planuri-cadru pentru liceu şi se declară îngrijorate că nu va exista o reformă curriculară reală, propunând regândirea modului în care se studiază materiile opţionale. Asociaţiile doresc ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte şi să fie formate grupe la nivelul şcolii cu elevi aparţinând mai multor clase.
Filip Stan
18 ian. 2018, 13:33
Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că este lipsită de substanţă actuala dezbatere din spaţiul public cu privire la propunerile Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de modificare a planurilor-cadru de învăţământ pentru filiera teoretică a învăţământului liceal.

„Considerăm că o discuţie izolată despre reforma curriculară nu este productivă, iar pentru a avea rezultatul scontat este nevoie ca împreună cu aceasta să fie adoptat un plan de măsuri în domenii precum formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice, evaluarea elevilor, descentralizarea unităţilor de învăţământ şi baza materială a acestora. Având în vedere direcţia în care se îndreaptă în prezent discuţiile pe marginea propunerilor de planuri-cadru, ne exprimăm îngrijorarea că nu va exista o reformare reală a designului curricular, iar viitoarele planuri-cadru nu vor fi corelate cu profilul absolventului, ceea ce ne dorim de la elevul de liceu atunci când finalizează clasa a XII-a, precum şi cu modul în care vrem să arate pe termen lung şcoala şi societatea românească, se arată în comunicat.

Reprezentanţii elevilor mai spun că şi în propunerile înaintate de MEN, la fel ca în planurile-cadru aflate în vigoare, dezvoltarea individuală a elevilor este ignorată, numărul de ore pe care elevul le poate studia la discipline opţionale fiind în continuare insignifiant.

„Dacă în ciclul inferior (clasele a IX-a şi a X-a) avem un minim de o oră pe săptămână, în cazul ciclului superior (clasele a XI-a şi a XII-a) numărul minim de ore pentru materiile opţionale variază între două şi patru pe săptămână, în condiţiile în care în prezent este de patru, respectiv cinci, în funcţie de profil”, susţin elevii.

Cele patru asociaţii de elevi propun regândirea conceptului de Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) în Curriculum la Decizia Elevului (CDE).

„Dacă în prezent, materiile opţionale, denumite formal CDŞ, sunt studiate la nivelul unei clase şi alese cu majoritatea elevilor din respectiva clasă, lansăm public propunerea ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte, fiind formate grupe la nivelul unităţii de învăţământ, cu elevi aparţinând mai multor clase. Catalogăm actuala formulă de alegere a materiilor opţionale ca fiind desuetă, în neconcordanţă cu principiile şi viziunea pe care trebuie să le aibă un sistem modern de învăţământ, adaptat secolului XXI”, au precizat reprezentanţii elevilor.

Potrivit news.ro, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat că ultima reformă curriculară pentru învăţământul liceal a avut loc în urmă cu 20 de ani.

„Ultima reformă curriculară la nivelul învăţamântului liceal din România a fost în perioada 1998-1999. Ceea ce înseamnă că ultima generaţie care finalizează liceul pe baza actualelor planuri-cadru, în iunie 2021, va „aniversa” şi 23 de ani de când acestea sunt în vigoare. În momentul de faţă învăţământul românesc îi pregăteşte pe elevi pentru trecut, nicidecum pentru prezent şi viitor. Discuţia despre planurile-cadru şi reforma curriculară trebuie să reprezinte mai mult decât o dezbatere sterilă pe nişte tabele cu disciplinele pe care le studiază elevii şi numărul de ore al fiecăreia. În primul rând, trebuie să stabilim pentru ce tip de societate dorim să îi pregătim pe elevi, ceea ce înseamnă în mod obligatoriu că reforma curriculară trebuie să fie corelată cu profilul de formare al absolventului, aprobat de Ministerul Educaţiei în anul 2015. Or, în prezent acest lucru nu se întâmplă, designul curricular propus neputând conduce la finalităţile pe care un absolvent de învăţamânt liceal trebuie să le aibă,” preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de pui ca să-ți iasă un adevărat deliciu. Secretul gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit
Capital.ro
Lovitura care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Elena Lasconi jubilează: În sfârșit
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
A murit o legendă a cinematografiei. Capodopera care i-a ținut prizonieri pe români
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Călin Georgescu a răbufnit în fața judecătorilor
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Justin Baldoni dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds pentru defăimare și șantaj
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux