Schimbări în școlile din România. Scopul proiectului este „monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar”, arată Timiș Online.
Schimbări în școlile din România. Rotirea elevilor în bănci și evitarea așezării elevilor din grupuri vulnerabile în ultimele două bănci sunt două dintre măsuri.
Diriginții și învățătorii sunt cei care vor decide mutarea elevilor din bănci cel puțin o dată pe modul pentru combaterea segregării școlare.
Rotirea elevilor va fi decisă de cadrele didactice. Cu toate că se va face aleatoriu, e recomandat ca elevii ce aparțin de grupuri vulnerabile să nu stea în ultimele bănci. Segregarea este definită drept o formă gravă de discriminare care are drept consecință „accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane”.
Cauzele cele mai frecvente care duc la apariția segregării școlare sunt criteriul etnic, criteriul dizabilității și / sau cerințelor educaționale speciale, criteriul performanțelor școlare, precum și criteriul mediului de rezidență.