Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii: „Operaţionalizarea se face în maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării”

Catalogul electronic a fost introdus de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022 doar în anumite unități de învățământ incluse într-un program pilot. Un ordin emis de Ligia Deca prevede ca din 2026 programul unic să devină operațional în toate școlile incluse în învățământul preuniversitar.
Mircea Filipescu
05 apr. 2024, 18:17
Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii:

Extinderea programului la scară națională a fost amânată ani la rând, așa se face că școlile au ajuns în situația să achiziționeze softurile necesare, dar fără să aibă la dispoziție catalogul școlar electronic acceptat de ministerul Educației.

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, potrivit Mediaflux.

Datele din catalog vor fi corelate cu Sistemul Integrat de Mangement al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Teoretic, sistemul informatic va genera, în baza datelor introduse, statistici relevante pentru actul educațional, astfel încât Ministerul Educației să poată construi politici publice în domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic școlar presupune niveluri diferite de acces pentru beneficiari. Directorii de școală sau inspectorii școlari nu vor avea dreptul să modifice datele introduse, această sarcină va reveni exclusiv profesorilor de la școală. Unitățile de învățământ în care catalogul electronic propriu funcționează vor fi obligate să renunțe la sistemul propriu în favoarea celui național.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

„Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin. Acest lucru presupune ca în anul școlar 2026-2027 sitemul digital de notare să fie operabil în toate școlile din ciclul preuniversitar.

Catalogul electronic școlar, obligatoriu din 2026

Catalogul electronic școlar a fost utilizat pentru prima dată în anul 2021-2022 de școlile care au cumpărat softul dedicat acestui scop. Numărul unităților de învățământ care își notează digital elevii a crescut de la an la an, până la un total de 1.164 unități de învățământ, potrivit Fanatik.

Sistemul va respecta fără excepție datele și legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, accesul se va realiza doar prin conexiuni criptate. Doar profesorii pot modifica datele introduse în sistem. Cu toate că proiectul datează din 2019, miniștrii care s-au succedat în fruntea Educației nu au reușit să-l implementeze până la capăt. Fințarea programului a fost introdusă în PNRR și beneficiază de o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Citeşte şi: Un nou scandal la o grădiniță din Bacău. O educatoare, înregistrată în timp ce țipă și îi amenință pe copii: Vă arunc jos de la etaj

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Legea se aplică în toată România. Iei amendă dacă nu respecți
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Prognoza meteo, 4 aprilie. Ultima zvâcnire a primăverii, înainte de ninsoare
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver