Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii: „Operaţionalizarea se face în maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării”

Catalogul electronic a fost introdus de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022 doar în anumite unități de învățământ incluse într-un program pilot. Un ordin emis de Ligia Deca prevede ca din 2026 programul unic să devină operațional în toate școlile incluse în învățământul preuniversitar.
Mircea Filipescu
05 apr. 2024, 18:17
Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii:

Extinderea programului la scară națională a fost amânată ani la rând, așa se face că școlile au ajuns în situația să achiziționeze softurile necesare, dar fără să aibă la dispoziție catalogul școlar electronic acceptat de ministerul Educației.

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, potrivit Mediaflux.

Datele din catalog vor fi corelate cu Sistemul Integrat de Mangement al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Teoretic, sistemul informatic va genera, în baza datelor introduse, statistici relevante pentru actul educațional, astfel încât Ministerul Educației să poată construi politici publice în domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic școlar presupune niveluri diferite de acces pentru beneficiari. Directorii de școală sau inspectorii școlari nu vor avea dreptul să modifice datele introduse, această sarcină va reveni exclusiv profesorilor de la școală. Unitățile de învățământ în care catalogul electronic propriu funcționează vor fi obligate să renunțe la sistemul propriu în favoarea celui național.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

„Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin. Acest lucru presupune ca în anul școlar 2026-2027 sitemul digital de notare să fie operabil în toate școlile din ciclul preuniversitar.

Catalogul electronic școlar, obligatoriu din 2026

Catalogul electronic școlar a fost utilizat pentru prima dată în anul 2021-2022 de școlile care au cumpărat softul dedicat acestui scop. Numărul unităților de învățământ care își notează digital elevii a crescut de la an la an, până la un total de 1.164 unități de învățământ, potrivit Fanatik.

Sistemul va respecta fără excepție datele și legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, accesul se va realiza doar prin conexiuni criptate. Doar profesorii pot modifica datele introduse în sistem. Cu toate că proiectul datează din 2019, miniștrii care s-au succedat în fruntea Educației nu au reușit să-l implementeze până la capăt. Fințarea programului a fost introdusă în PNRR și beneficiază de o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Citeşte şi: Un nou scandal la o grădiniță din Bacău. O educatoare, înregistrată în timp ce țipă și îi amenință pe copii: Vă arunc jos de la etaj

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Rusia extinde influența globală prin proiecte nucleare în străinătate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!