Schimbări la contractele de muncă. Turcan spune că anul acesta au fost cu 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă mai mult ca anul trecut.
„Azi am adoptat în primă lectură două ordonanţe de urgenţă pentru mediul de afaceri încercat în această perioadă, documente care simplifică relaţiile de muncă prin digitalizare şi birocratizare. O ordonanţă de urgenţă include prevederi pentru folosirea semnăturii electronice, avansată sau calificată, însoţită de marca temporală în încheierea contractelor de muncă.
În relaţiile cu instituţiile statului pentru angajatori şi angajaţi. De asemenea, această ordonanţă de urgenţă dă posibilitatea angajatorului să acţioneze semnătura electronică pentru angajat. În acelaşi timp, tot pentru această ordonanţă de urgenţă am încercat să simplificăm activităţile în telemuncă ţinţnd cont că în momentul de faţă avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă mai mult ca anul trecut.”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii spunea în urmă cu o lună că semnătura electronică trebuie reglementată astfel încât să revină o regulă în contractele de muncă.
„Am continuat astăzi seria întâlnirilor cu reprezentanții patronatelor din România, pentru a discuta despre prioritățile acestei perioade, atât în domeniul digitalizării, relațiilor de muncă și instituțiilor, cât și în cel al creșterii ocupării prin măsuri active. Dat fiind contextul pandemic și economic, ne-am propus să intensificăm eforturile începute anul trecut în ceea ce privește digitalizarea Ministerului Muncii și a instituțiilor din subordine. Prin PNRR, vom aloca aproximativ 160 de milioane de euro pentru proiectele de reformă instituțională, prin digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a caselor județene, a Inspecției Muncii, a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială
Reglementarea semnăturii electronice în contractele de muncă, astfel încât această procedură să devină treptat o regulă. Flexibilizarea telemuncii, în contextul în care, potrivit datelor deținute de patronate, aproximativ 30% dintre angajați sunt acum în telemuncă. Am mai stabilit cu reprezentanții patronatelor să avem o colaborare strânsă pentru elaborarea noului set de măsuri active pe care îl avem în vedere pentru a crește ocuparea, între acestea fiind incluse reglementarea muncilor casnice, prelungirea măsurilor active destinate sezonierilor și măsuri active destinate tinerilor, persoanelor aflate în șomaj, măsuri de sprijin pentru companiile mici sau pentru cele din anumite domenii de activitate”, adaugă ministrul Muncii.