Schimbări la Evaluarea Națională de anul viitor. Rezultatele evaluării se raportează sub formă de punctaje și vor fi consemnate în portofoliul educațional al elevului

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025.
Alina Andrei
09 aug. 2024, 13:34
Schimbări la Evaluarea Națională de anul viitor. Rezultatele evaluării se raportează sub formă de punctaje și vor fi consemnate în portofoliul educațional al elevului

Schimbări la Evaluarea Națională de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025. Potrivit unui proiect de ordin pus în consultare publică de Ministerul Educației, principalele noutăți aduse de Metodologie sunt:
– rezultatele evaluării se raportează sub formă de punctaje;
– la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog;
– rezultatele la evaluarea națională sunt consemnate în portofoliul educațional al elevului;
– CNPEE va putea organiza sesiuni de instruire în format online cu președinții comisiilor județene de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.

Citește și: Lista sancțiunilor pentru elevi a fost actualizată pentru anul școlar 2024-2025. În noul Statut al Elevului a fost introdusă suspendarea pe perioadă limitată

”Art. 20 (1) Testele de la EN-2025 se evaluează în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate.
(2) În cazul în care numărul de cadre didactice din unitatea de învăţământ este insuficient şi nu permite respectarea condiţiei prevăzute la alin. (1), preşedintele Comisiei de organizare şi de administrare a EN din unitatea de învăţământ solicită comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti nominalizarea unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ.
(3) Înainte de începerea procesului de evaluare a testelor, preşedintele Comisiei de organizare şi de administrare a EN-2025 din unitatea de învăţământ are obligaţia de a asigura o sesiune de instruire pentru profesorii-evaluatori pentru aplicarea unitară a criteriilor de evaluare din Caietele cadrului didactic.

Art. 21 (1) Fiecare test de la EN II şi EN IV este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul primar de la clasă.
(2) Pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare”, în cazul testelor de ”Limba română-Limba modernă 1” sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, unul cu specialitatea limba şi literatura română şi celălalt cu specialitatea limba modernă.
(3) Pentru EN II, EN IV EN VI, în cazul elevilor care au urmat studiile într-o limbă a minorităţilor naţionale, testele de ”Limbă și comunicare-limba maternă” sunt evaluate de o echipă este formată din două cadre didactice, având specialitatea limba şi literatura maternă.
(4) Pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu
specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, al treilea cu specialitatea biologie.
Art.22 (1) Evaluarea fiecărui test se face cu respectarea strictă a criteriilor de evaluare şi a instrucţiunilor cuprinse în Caietul cadrului didactic.
(2) Pentru a facilita analiza rezultatelor şi comunicarea acestora către elevi şi părinţi/reprezentanţi legali ai elevului, în timpul evaluării testelor, profesorii-evaluatori pot face pe acestea sublinieri sau menţiuni.
Art. 23 (1) Rezultatele evaluării se stabilesc de cadrul didactic evaluator/în cadrul echipei de evaluatori, prin completarea fişei de evaluare pentru fiecare test, fişă care se semnează de către evaluator/evaluatori.
(2) Evaluarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a se finalizează în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test de la clasa respectivă.
Art. 24 (1) Directorul unităţii de învăţământ asigură încărcarea rezultatelor testelor în aplicaţia informatică dedicată şi transmite fişele de evaluare şi testele către cadrele didactice de la clasele a II-a, a IV-a, respectiv a VI-a, în vederea analizării rezultatelor împreună cu elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai elevului. Scopul analizării rezultatelor este comunicarea punctelor tari și a aspectelor care necesită remediere / consolidare / aprofundare în cazul fiecărui elev.
(2) Până la sfârşitul anului şcolar, fişele de evaluare şi testele pentru EN-2025 ale elevilor fiecărei clase se depun, de către cadrele didactice, la secretariatul unităţii de învăţământ.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice pe adresa de e-mail [email protected].

Citește și: Telefoanele mobile, interzise oficial în școli din septembrie 2024. Statutul Elevului a suferit mai multe modificări importante

Proiect_Ordin_Metodologie_EN246_Calendar_2024_2025

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Prognoza meteo, 23 februarie. Primele semne de încălzire. Zonele în care cresc temperaturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară