Înlocuirea lui Cho Myoung-gyon cu Kim Yeon-chul face dintr-o remaniere mai vastă şi are loc la o săptămână după al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Întâlnirea, la Hanoi, s-a încheiat joi în mod abrupt, fără ca cei doi să se pună măcar de acord asupra unei declaraţii comune.
În pofida acestui fiasco, preşedintlee sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat luni Statele Unite şi Coreea de Nord să reia cât mai rapid negocierierile cu privire la ”denuclearizare”, potrivit news.ro.
Moon Jae-in, care a fost ales în urmă cu doi ani apărând dialogul cu Nordul, în timp ce peninsula se afla pe marginea prăpastiei unui război nuclear, şi-a îndemnat consilierii să înţeleagă ce a eşuat în cursul acestui summit, foarte aşteptat, săptămâna trecută. El s-a declarat în favoarea unei reluări a vizitelor organizate ale unor sud-coreeni în staţiunea turistică nord-coreeană Mont Kumgang.
Şeful statului sud-coreean a anunţat totodată că va consulta Washingtonul cuprivire la o relansare a operaţiunilor în zona industrială intercoreeană Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene angajat forţă de muncă din Nord.
O relansare a acestor două proiecte este însă de natură să încalce sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.
Kim Yeon-chul, care conducea de anul trecut Institutul coreean al unificării naţionale -organ guvernamental- este foarte apropiat preşedintelui. În 2016, el a criticat dur hotărârea fostei preşedinte Park Geun-hye de a închide Kaesong, în urma unor teste nucleare şi balistice efectuate de Phenian.
Kim Yeon-chul este „un expert al cooperării economice cu Coreea de Nord şi dosarelor sale nucleare”, a anunţat Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene. Predecesorul său, Cho Myoung-gyon, care a venit la Ministerul Unificării în 1980, a preluat conducerea instituţiei în 2017.