Schimbări majore de la 1 aprilie. Rate bancare majorate, facturi la energie modificate, țigări mai scumpe, dar și bani mai mulți pentru anumiți bugetari

1 aprilie vine cu modificări majore pentru români. IRCC a fost majorat, iar acest lucru înseamnă că ratele a circa jumătate de milion de români ale căror credite sunt legate de acest indice se majorează iar. Ultima majorare a ratelor a avut loc în ianuarie. Și tot de la 1 aprilie se modifică facturile la energie pentru toți consumatorii casnici finali. De asemenea, luna aprilie vine cu prețuri mai mari la țigări, iar fumătorii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un pachet de țigări.
Filip Stan
31 mart. 2023, 10:45
Schimbări majore de la 1 aprilie. Rate bancare majorate, facturi la energie modificate, țigări mai scumpe, dar și bani mai mulți pentru anumiți bugetari

Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a urcat la 5,98% pe an de la 5,71% pe an cât era la începutul anului, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). Este a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.

Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.

La un credit de 250.000 de lei, la 1 iulie 2021, când IRCC era de 2,41%, rata era de 1484,87 lei. La 1 octombrie 2022, IRCC a crescut la 4,06%, iar la contractarea aceluiaşi tip de credit rata ajunge la 1.741,46 lei.

De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.

Citește și: Preţ carburanţi. Anunţ important pentru şoferi, cât costă un plin de benzină şi motorină de la 1 aprilie

 

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici

Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
  • data de încetare a contractului
  • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
  • perioada de facturare
  • cantitatea totală de energie electrică facturată
  • preţul final facturat
  • valoarea totală de plată
  • data scadentă a plăţii

Citește și: Polițele RCA continuă să se scumpească. Plafonarea tarifelor, încă în stadiul de proiect

 

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.

Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

 

 

Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie

Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial. Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară, potrivit avocatnet.ro.

Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:

  • cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.

Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).

Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.

Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.

Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?