Schimbări majore în contribuţiile la pensiile românilor. O schimbare notabilă în sistemul de pensii al României este marcată de creșterea contribuțiilor la Pilonul 2, începând cu anul 2024. Autoritățile au decis să majoreze contribuția plătită de angajați pentru pensia privată de la 3,75% la 4,75% din salariul brut. În schimb, contribuția plătită de angajatori pentru pensia de stat se va reduce.
În cei 15 ani de la implementarea Pilonului II, peste 130.000 de români au beneficiat de a doua pensie, iar această schimbare vine să redefinească dinamica financiară a sistemului de pensii din țară.
Citeşte şi. Pensii 2024. Casa de Pensii a făcut un anunț crucial, care sunt impozitele aplicate din acest an
Contribuția la pensia privată obligatorie crește acum la 4,75% din salariul brut, comparativ cu 3,75%, cât era înainte de această modificare. Cu toate acestea, pentru angajați, aceasta nu înseamnă o creștere a plăților totale, deoarece contribuția la Pilonul I, destinată pensiilor de stat, va fi redusă.
Datele arată că activele nete administrate în cadrul Pilonului II au atins un total de 117 miliarde de lei, reflectând o creștere constantă în ultimii ani. Totuși, doar un sfert din această sumă reprezintă câștiguri, deoarece banii sunt investiți în instrumente cu un grad redus de risc, cum ar fi titlurile de stat.
Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este justificată de autorități prin necesitatea de a respecta angajamentele asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest demers are ca scop asigurarea sustenabilității sistemului de pensii și alinierea la evoluțiile economice în general. Cu toate acestea, modificările generează și preocupări, deoarece contribuțiile reduse la Pilonul I pot afecta bugetul public destinat pensiilor de stat. Această schimbare vine într-un context în care oficialii anunță o majorare a pensiilor de stat în plată medie cu 40%, din toamnă.
Este important de menționat că anumite categorii de persoane fizice, cu venituri lunare brute de până la 10.000 de lei, sunt scutite de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat. De asemenea, aceștia au opțiunea de a alege plata cotei de 4,75% pentru pensia privată sau de a renunța la această opțiune prin depunerea unei solicitări în scris la angajator. Nerespectarea termenelor asumate prin PNRR poate avea consecințe asupra absorbției fondurilor alocate României, precizează avocatnet.ro.